Dosyalarınızı Yedekleyin

Her zaman söylenen önemli dosyalarımızı yedeklememiz gerektiğidir. Yedekleme işi bazen günlerinizi alabilen bir eylem haline gelebilmektedir. Bu işinizi kolaylaştırmak için hazır betikler (aşağıda bu konuyla ilgili bağlantıları vereceğim) veya programlar kullanmanız gerekir. Windows XP içerisinde Yedekleme yardımcısı diye bir araç var. Onu kullanarak yedeklemeler yapabilirsiniz. Windows kullanmak kolay olduğu için (:P) anlatmıyorum.

Linux içerisinde yedekleme yapmak için ise az biraz araştırmayla rahatça öğrenebilmeniz veya hazır betikler bulmanız mümkündür.

İlk olarak SBackup adı verilen programı söyleyeyim. İşinizi bayağı kolaylaştıran bir arayüzü var. Debian ve Ubuntu içerisinde Synaptic aracılığıyla (veya sudo apt-get install sbackup komutuyla) kurabiliyorsunuz. Kurduktan sonra Sistem->Yönetim->Simple Backup Config aracılığıyla arayüzünü açabiliyorsunuz. Arayüzü kullanmak oldukça kolay. Ayrıca Sistem->Yönetim->Simple Backup Restore ile önceden yaptığınız yedeklemeleri geri yükleyebiliyorsunuz.(Resimlerle aşama aşama anlatım - İngilizce)

Diğer bir yöntem tar ile yedeklemedir. Belli başlı bazı dizinleri yedeklemek için, teype yedekleme yapmak için kullanabilirsiniz. Dizin yedeklemek için çok basit bir şekilde sudo tar cvpzf backup.tgz emre/ şeklinde bir komut kullanabilirsiniz (bu komut emre dizini ve altındaki tüm dosyaları backup.tgz adlı bir dosyada yedekler).

Tüm sistemi yedeklemek için sırasıyla
su
cd /
tar cvpzf backup.tgz --exclude=/proc --exclude=/lost+found --exclude=/backup.tgz --exclude=/mnt --exclude=/sys /

komutlarını kullanabilirsiniz. Geri almak için (almadan önce ne yaptığınızdan emin olmalısınız) tar xvpfz backup.tgz -C / komutunu kullanabilirsiniz.

Tekrar uyarıyorum yukarıdaki komut (geri alma komutu) sisteminizde var olan tüm dosyaların üzerine yazacaktır. Oluşacak hatalardan beni sorumlu tutmayın :)

Daha iyi sıkıştırma için BZip2 sıkıştırması kullanabilirsiniz. Bunun için yukarıdaki komutlarda sadece dosya adlarını değiştirmeniz(backup.tgz yerine backup.tar.bz2) ve komutlardaki z'leri j'ye (tar cvpzf yerine tar cvpjf ve tar xvpzf yerine tar xvpjf) çevirmeniz yetmektedir.


Yedeklemeler ile ilgili ayrıntılı bilgiye her zaman google'da uygun aramalarla ulaşabilirsiniz. (Örneğin "How to backup evolution" gibi)

Bağlantılar:
Ubuntu:Feisty Guide Backup Ubuntu System
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty#Backup_Ubuntu_System
Linux Sistem Yöneticisinin Kılavuzu-Yedek Alma
Debian Linux Backup (Bayağı ayrıntılı)
Howto: Backup and restore your system!

Hiç yorum yok: