Ajax - 2

Ajax ile geliştirme yapılırken kullanılabilecek bir çok aracın farklı yaklaşımlar önerdiğini gördüm. Kimi sunucu tarafına yüklenirken, kimi istemci de çalıştırıyor kodları. Bir diğer farklılık da programlama yöneteminde. AJAX 'ın temel bileşenleri olan Javascript ve XML üzerinde doğrudan çalışabileceğiniz gibi, GWT gibi araçlar kullanarak, örneğin sadece Java programlama diliyle AJAX uygulamaları geliştirebilirsiniz.

Ajax yöntemini PHP ile kullanabiliyorsunuz[1]. Ben ise java ile kullanmayı tercih ettim. Bunun için de araçlar buldum ama Emre'nin daha önce bahsettiği Google Web Toolkit(GWT) i seçtim. GWT ile ilgili iyi bir e-kitap buldum: GWT in Action EASY AJAX WITH THE GOOGLE WEB TOOLKIT


--alıntı

AJAX Programlama Şekilleri[2]:

Mevcut tool ve geliştirme ortamları kullanılarak tercih edilebilecek 3 farklı programlama yöntemi ortaya çıkıyor. Bunlar Java, Javascript ve XML programlama olarak belirtilebilir.

Javascript Programlama: Burada en büyük sıkıntı diğer populer dillerde olduğu gibi gelişmiş editor, compiler ve debuggerların bulunmaması. Bazı çalışmalar var, benim en çok dikkatimi çekenler, bir open source proje olan Aptana ile IBM'in alpha work çalışması olan ATF. Her ikisi de Eclipse üzerinde geliştirilmiş. Ayrıca EchoStudio gibi projeye özel ücretli uygulama geliştirme ortamlarına da rastlamak mümkün.

Aptana: http://www.aptana.com/
ATF: http://www.eclipse.org/atf/
EchoStudio: http://www.nextapp.com/platform/echo2/echostudio/

XML Programlama: Burada editor, compiler ve debugger sıkıntısı daha büyük olmakla birlikte daha az efor sarfedip daha az programlama bilgisi ile daha kolay web uygulamaları oluşturma hedeflenmiş.

Java Programlama: Bana en mantıklı gelen bu yöntem ile mevcut java uygulama geliştirme ortamları kullanılabilmekte, javascript ve XML ile yapılan geliştirmedeki handikapları ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca javascript dünyasında meydana gelebilecek değişikliklerin entegrasyonunda bir interface oluşmasını sağlamıştır.

Bu yöntemin iki farklı uygulamasını görmek mümkün:

  • Bir tanesi Google'ın yaptığı gibi java ile geliştirilen AJAX uygulamasını kendi compiler'ı ile javascript ve HTML'e dönüştürülmesi. Bu yöntemin avantajı, uygulamanın server bağımsız olmasını sağlamasıdır, java ile geliştirdiğiniz uygulamayı çalıştırmak için bir java web server'ına ihtiyaç duymazsanız.
  • Diğeri ise java ile geliştirilen uygulama bir java web server üzerinde çalıştırılması esasına dayanır. Server'e istekler geldikçe server tarafında javascript ve HTML sayfalar üretilir ve client'a gönderilir.
--alıntı sonu


Kaynaklar:
[1] http://www.nothingrows.net/files/ajax-ve-php-ile-komple-proje-yonetimi-bolum-1/
[2] http://www.yesiltas.net/sezer/2006/10/ajax.html

Hiç yorum yok: