Geçmişten günümüze işçiyle işveren arasında pek çok farklı sebepten(ücret politikaları, çalışma şartları, vb.) anlaşmazlıklar çıkmıştır, çıkmaktadır ilerde de çıkacaktır. Günümüzdeyse bu sebeplere yeni bir tanesi katılmak üzere: İnternet.
Şöyle düşünelim, BT sektöründe çalışıyorsunuz. Bütün gün bilgisayar başındasınız. İşiniz gereği zaten kullanmakta olduğunuz interneti aynı zamanda alışveriş, kişisel gelişim, günlük hayatı takip, bankacılık işlemleri için de kullanıyorsunuz. Ve birden işvereniniz güvenlik gerekçesiyle şirketin bütün internet çıkışını kapatıyor. Ya da sayılı bir kaç siteye erişim imkanı sağlıyor. N'aparsınız?
Evet yukardaki ikinci durum benim başıma geldi. Çalışmakta olduğum banka; şube çalışanları, BT personeli ve genel merkezde çalışanlar da dahil olmak üzere bütün çalışanlarının internetini resmen kırptı. Önce bir güvenlik açığı ve bunun araştırması sebebiyle internet tamamiyle bir hafta kesildi. Bir hafta sonrasında ise geri gelen şeye internet demek çok zor.
Kendisi hariç diğer bankaların internet şubelerine, Hürriyet ve Milliyet hariç diğer gazete ve haber sitelerine, fazlamesai'ye, ek$i sözlük'e, alışveriş sitelerine, blog sayfalarına yani neredeyse hemen her siteye erişimi engellemiş durumda. Yani, kendisini toplumun itici ve yenilikçi gücü olarak gören bankalar ve bunları yönetenler interneti hala bir lüks, olmasa da olur bir araç olarak görüyor.
Şimdi gelelim sorulara: Bir işveren, şirketin güvenlik politiklarına uyacağını işe girerken zaten taahüt etmiş çalışanının internetini hangi gerekçeyle ne kadar sansürleyebilir?
Bu taahütüne uymayan çalışanlar olursa bunun faturası sadece o kişiye mi bütün çalışanlara mı kesilmelidir?
Sektör farketmeksizin mesaisini bilgisayar başında geçiren bir çalışan için özgür bir internet erişimi, aynen sigorta veya sendika gibi temel bir hak mıdır?
Güncelleme: Çalışanlardan gelen yoğun şikayetler sonucu filtreleme biraz daha genişletildi neyseki. Diğer banka internet şubelerine, gazete ve haber sitelerine, IT sitelerine, google haricindeki arama motorlarına artık erişilebiliyor. Beklentim bu genişlemenin süreceği yönünde.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder