Zamanda Yolculuk

Zamanda yolculuk konusu çoğu insanın ve bilim insanının kafasını mutlaka hayatında en az bir kere meşgul eden bir konudur. Bu insanlardan biride benim. "Geleceğe dönüş" filmlerini ilk izlediğim dönemde bu filmlerin üzerimde yaratmış olduğu etki oldukça büyüktür. Henüz hayatım boyunca izlediğim ve okuduğum bilim kurgu sayısının az olduğu bu dönemde bu filmler (özellikle gelecekte geçeni) bende büyük bir hayranlık uyandırmıştır. Sürekli olarak acaba zamanda yolculuk yapsam sorusunu kendime sormamı sağlamıştır.

Bu soru bana bir mim aracılığıyla soruldu. Açıkçası bu soru üzerinde düşündükçe gitmek istediğim zamanlar ikiden mutlaka fazla çıkıyor. Bunları ikiye sınırlandırmak oldukça zor. Temel olarak dünyayı değiştirmiş olan olayları mutlaka görmek isterdim. Mesela Eflatun ile bir sohbet etmek, geçmişte yaşamış olan ve bilimi, felsefeyi etkilemiş, yaratmış olan tüm o insanlarla bir röportaj yapmak isterdim. Dinleri yaymış olan peygamberlerin yaşadığı zamana gidip gerçekten neler olduğunu gözlerimle görmek ve yazmak isterdim. Tüm tarihi kendi gözlerimle incelemek isterdim. En çok merak ettiğim şeylerden biri bize gerçekten tarihin doğru anlatılıp anlatılmadığıdır. Bütün tarih sürecini takip etmek oldukça değişik bir deneyim olurdu. Ama mim bu ya sadece iki hakkım var. Bu durumda en çok görmek istediğim iki şeyi söylemem gerekiyor. Aklıma ilk gelen nedense ciddi bir direniş örneği teşkil edecek savaşlar oluyor. Mesela Çanakkale savaşı, Stalingrad savaşı, vb. Gerçekten Çanakkale savaşını görmek isterdim. Ya düşündükçe aklıma yeni şeyler geliyor. En iyisi düşünmeye devam etmemek. Mimi paslayan flynxs'ten özür diliyorum. Tıkandığım nokta budur :) Zaman yolculuğu şansım olsa, sanırım kabul etmeyeceğim. Çünkü gitmek isteyeceğim iki önemli olay gelmiyor aklıma. O kadar fazla yolculuk yapmak istiyorum ki :)

Zaman yolculuğu, her ne kadar bilim kurgu hayranı benim için olsa ne güzel olur şeklinde bir şey olsa da, açıkçası ben bunu ciddi bir ütopya olarak görüyorum. Hele hele geleceğe gitmenin geçmişe gitmeye göre daha imkansız (imkansız, daha imkansız :S ) olduğuna inanıyorum. Sanırım insanoğlunun zaman yolculuğu yapmak istemesi hatalarını düzeltebilmek için karşısına bir fırsat çıkmasını istemesinden kaynaklanıyor. Bencilce davranıp mesela kendi yaşamım süresince yapmış olduğum bazı hataları düzeltmek için zaman yolculuğu yapmak isterdim. Herhalde çoğu insan yaşamını tekrar yaşamak için kendisine tekrar tekrar şans verilmesini ister. Gerçi her yaşamı tekrar yaşamada aynı hataları yapacak olduğuma inanmam ayrı bir konu.

Konu oldukça dağıldı, uzadı. Gereksiz yere uzattım :) Günlüğümüzün aldığı bu ilk mim için flynxs'e teşekkür ederek bu yazıyı sonlandırmak istiyorum (belki çok fazla mim almışızdır, ama farkına varmamışızdır. Bunu farkına varıp yazabildiğimiz ilk mim olarak düşünebilirsiniz). Bu mimi aktarmayı düşünebileceğim, takip ettiğim bloglar zaten bu konuyla ilgili yazı yazdılar. Bu durumda ben ucu açık, dileyenin faydalanacağı bir mim olarak bırakmak istiyorum bunu.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bloglar arası bu mini oyuna katıldığın için ben teşekkür ederim, Emre. sadece iki cevaba sıkıştırmanın güç olduğu bir soruydu, haklısın. hımm.. bilimkurguya meraklı olduğunu da öğrenmiş olduk bu sayede (: