VOB giriş...

Arkadaşlar Mehmet arkadaşımın isteğiyle Türev Piyasalar, bu Piyasaların Organize Borsası VOB ve ürünleri (futures,swaps,options) hakkında bildiklerimi paylaşacağım.Şu an işte/mesaide olmam nedeniyle detaylı bir anlatım yapamayacağım ancak olayı bir kaç merak uyandırıcı soru ile çok çok çok kısaca özetleyerek anlatmaya çalışacağım.

Diyelim ki YTL üzerinden sabit ücretli bir çalışansınız,bugün bir arkadaşınızdan 10.000$ borç aldınız ve 2 ay sonra ödemek üzere anlaştınız. Doların yukarı çıkma riski mevcut olsun. 2 ay boyunca gece nasıl rahat uyuyabiliriz?
Bir pamuk üreticisi hasat sonunda eline ne kadar para geçeceğini(hasılatını) şimdiden hesaplamak isteyemez mi? Buna bir de pamuk fiyatlarındaki oynaklığı eklerseniz bu istek katlanır.
İthalatçı firma şimdiden yurtdışından aldığı makinaların bedelini 2 ay sonra ödemek isterse (vadeli alım), bu firma sahibi nasıl kendisini £ (EURO) veya $ kurunun artmasına karşı korusun. İhracatçı firma keza malını vadeli yurtdışına satmış 2 ay sonra döviz olarak mallarının bedelini tahsil edecek, ama ya döviz fiyatları düşerse(ör:Mayıs 2006 1$=1,55YTL Aralık 2007 1$=1,16YTL ) maliyetini bile kurtaramayabilir mi?

Bu yüzden, bu ihtiyaçlardan Türev Piyasalar ortaya çıkmıştır.
Tarihçesi Thales'e kadar dayanır aslında...
Devam edeceğim(sıkılmazsınız umarım)...

Hiç yorum yok: