VOB devam...

"Piyasa" tanımını Finansal Piyasalar (Para, Sermaye ve Döviz Piyasaları) ve Finansal Olmayan Piyasalar (Emtia, Gayrimenkul, Kolleksiyon...Piyasalrı) olarak temelde ikiye ayırabiliriz. Bu iki piyasadan türetilen ürünlerin işlem gördüğü piyasa ise Türev Piyasalar (Forward, Futures, Opsiyon, Swaps) olarak adlandırılıyor.
Arkadaşlar bu piyasada kullanılan jargon hakkında da bahsetmek isterim. Mesela; "pozisyon" en genel anlamıyla sahip olunan varlıklardan yükümlülüklerin çıkarılması suretiyle bulunan fark'dır. Yani; Pozisyon=Varlıklar-Yükümlülükler. "Açık Pozisyon" veya "Short Pozisyon" ise var olan aynı tip varlıkların aynı tip yükümlülüklerden düşük olması durumudur. Ör: 1 ay vadeli (1 ay sonrası için) 1000 $ borcumuz ve 800$ alacağımız olsun. Bu durmda 200$'lık açık pozisyon taşıyoruz demektir veya 200 $ short'uz. "Long Pozisyon" ise tam tersi durumdur, ayrıca bir mala veya finansal enstrümana sahip olduğumuzda piyasada "long pozisyon aldı" denilir. Mesela; spot piyasadan 100$ satın aldığımızda piyasa jargonuyla "100 $ long'tayım" denir.
Diğerlerini hızlı hızlı geçmek isterim;
Spot Piyasa: Finansal enstrümanların alım-satım işlemlerinin ve fiziki değişiminin aynı valör(işlemin gerçekleştiği tarih) veya çok yakın valörde gerçekleşen piyasa. ör: sokaktaki döviz büfelerinden aynı anda 100YTL karşılığı 85 $ almak veya İngiltere Borsası'ndan hisse senedi almak (bu durumda işlem verilen emirden 3 gün sonra gerçekleşir).
Vadeli Piyasa: İşlemin adı üstünde spot değil belirli bir vade sonunda gerçekleştirildiği piyasalardır (Türev Piyasalar).
Hedge veya Hedging: Riski azaltma işlemi
Kullanılan en temel terimler bunlar. Yer yer yeni terimler/jargon geçerse de açıklayacağım.

Arkadaşlar özet olarak tekrarlamak isterim Türev Piyasalar'da asıl amaç, bir finansal enstrümanın (fiyat, kur, faiz) zaman içindeki belirsizliklerinden ve dalgalanmalarından var olan portföyümüzü nasıl koruruz sorusuna hizmet etmektir. Ha yan amaçlar da olabiliyor; arbitraj (alım-satım yaparak kazanç elde etme) ve spekülasyon amaçlı işlemler gibi.

Devam edeceğim...

Hiç yorum yok: