Kubuntu neden beni seçti?

Linüksün vindovstan "farklı" olduğunu düşünürdüm ve aslında farkın "çok farklı" olduğunu gördüm. Yani linüks vindostan çok farklıydı. Çok çok farklı olarak bile görülebilirdi. Hatta fark ötesi kelimesi bile kullanılabilir.

Herşeyi tartışılabiliriz, ama iki dünya arasındaki felsefe farkı bile, herşeyi açıklamaya yeter. Gelin mühendisliği, algoritmaları, performansı, mavi ekranları bir kenara bırakalım. Sürücüleri, işlemcileri sallayalım ve olaya duygusuz mühendis yerine birer hayat görüşüne sahip insan olarak bakalım.

Benim vindovsla olan ilişkim bir patron-işçi ya da pazarlamacı-müşteri ilişkisinin ötesine gidemez. Param varsa bu dünyanın her yerinde olduğum gibi kralımdır.
Bir kere yazılımı paramla almışımdır. Ancak o yazılım yine bir çok mühendisin saatlerce süren emeğinin ürünü olarak bir patron tarafından bana satılmaktadır. Satılan ürün hakkında bir kara kutunun dışı hakkında sahip olduğum bilgi dışında bilgi sahibi olamam. Ancak şikayet etme, "ulan o kadar para bayıldık istediğim şeyi yapmıyor" deme lüksüne sahibimdir. Yine basarım parayı en kaliteli teknik eleman şak diye yollanır taaa amerikalardan. Burda en kral otelde kalarak, memleketimin en güzel yemeklerini yiyerek ve en güzel "çiçeklerini" koklayarak bana süper bir teknik destek verir, hataları çözer. Ancak yazılım istediğim şeyleri yapsa bile ben teknik destek parasını her sene vermek ve güncellenen yeni yazılımı yüklemek zorundayımdır. Tüm bunlara ek olarak bir sürü kravatlı ve takım elbiseli pazarlamacı ile muhattap olmak zorunda kalırım. Bu insanlar bana deniz manzaralı lokantalarda yemek yedirterek ve rakı içerek abuk sabuk muhabbetler yaparlar. Yok ilkokulda şöyle zorluk çekmiş böyle olmuş. Eski günler geçti dostum, artık gökdelenlerin en üst katındasın ve gökyüzünden bana yazılım "saplıyorsun"...

Linüks bir duygu işidir, muhaliftir. Saçı sakalı birbirine karışmış, para dışında bir özgürlüğün olduğunu düşünen dünyalılar tarafından kurulmuş ve her isteyene gel diyen bir topluluktur. Tüm linüks teknik destek forumları açıktır, ücretsizdir, ve yazdığınız her soruya mantıklı bir cevap veren bir guru muhakkak bulunur. Linüks şirketlerle değil insanlarla muhattaptır! Linüksü yetersiz görüyorsa biri, onu geliştirmekle sorumludur ayrıca.

Linüksü tercih edip etmemek bizim elimizde gibi görünse de, aslında esas sorun linüksün bizi tercih edip etmeyeceği gerçeğidir. Kubuntu şu an beni tercih etmiş gibi görünüyor. Eskiden Slackware tercih etmişti, ondan önce Redhat ve Suse. Windows ise beni her zaman "öpmeye" hazır bekliyor. Avcunu yalar....

1 yorum:

Goddess Artemis dedi ki...

Linux kullanmak, Ubuntu veya diğer bir dağıtımını seçmek; her şeyden önce, "bireyselleşebilmek"tir. Sizi herhangi bir pazarlama operasyonunun ya da reklam kampanyasının yönetmediğini/yönlendirmediğini bilmek ve hissetmektir. Microsoft, A.B.D.'nin dünya üstünde temsil ettiği her türlü pisliğinin bir başka yansıması ve tanımıdır. Oysa, Ubuntu Zulu lisanında "imece" anlamındadır. Sadece adının anlamı bile, aklı bir parça çalışanlar için çok şey anlatmaktadır.

Microsoft ve Onun En Meşhur Ürünü Windows

Upgrade Durumları

Görmemişin Laptop'ı Olmuş

Şimdi 'Gutsy Gibbon' Zamanı