Kod'a ve Us'a Merhaba

Merhaba,
Bu benim Kod ve Us'taki ilk yazım. Açıldığından beri takip ediyordum yazılanları, artık yazabilme şansım da var. Eh o zaman "merhaba yazı"mda Kod ve Us ile ilgili kafamı kurcalayan düşünceleri yazabilirim. Daha doğrusu Kod ve Us isminin ne anlama gelebileceği hakkındaki fikirlerimi.

"Us" deyince akla hemen "akıl" geliyor. Zeka, zihin, muhakeme gibi insan düşünmesini kapsayan geniş bir anlamı var. Bir de küçüklüğümüzden beri beynimize 'kod'lanmış 'us'lu kelimesi var. Uslu olmak, terbiyeli olmak benzeri bir eylemi yansıtıyor çoğumuz için.

Kod kelimesi ise çok daha farklı anlamlara gelebiliyor. Bir bilgisayar mühendisinin 'us'una ilk olarak büyük ihtimalle programları yazmamıza yarayan sembol ve sözcükler gelir. kod'un en çok kullanılan karşılıkları ise sembol ya da harf; ancak bunun yanında şifre anlamına da gelebiliyor, kod ad'taki gibi. Bu kadarla da sınırlı değil kodun çağrıştırdıkları, bir de prensip ya da temel yasa olarak kullanılıyor: etik kodu. Sanıyorum ki bilgisayardaki kod bir yandan komut dizilerinin sembollerden oluşmasına bir yandan da programların çalışabilmesi için gerekli olan prensiplere atıfta bulunularak kullanılmakta. Ama bence Kod ve Us'taki 'kod' ve 'us', usumuzun sınırlarının çok daha fazlasını zorlayacak anlamları kodluyor bizim için; çünkü yaşamın her alanını kapsıyor.

Ben de paylaşımla sınırları zorlayan Kod ve Us'un bir parçasıyım artık.
Herkese merhaba...

2 yorum:

Mehmet KIŞ dedi ki...

"Kod ve Us", tam da dediğin gibi; bizim için de, düşündüğün gibi. Herkesin fikri ayrı bir kod, herkesin aklı ayrı bir us.

Yazın güzel olmuş, eline sağlık :) ve aramıza hoş geldin.

Adsız dedi ki...

O oh felsefenin ve bilimin dibine vurcaz desene =) Burayı sen söylediğinden beri takip etmeye çalışıyorum, yazılım gezegeni açılsa herhalde bu şekilde olurdu =)