Emir Kusturica Filmleri

Bu yazımın konusunu ünlü bir yönetmen oluşturacak. Bu yönetmenden bahsedecek olmamım sebebi hafta sonu ve pazartesi toplam üç filmini izlemiş olmam. Tam bir Kusturica haftası yaşıyorum yani. Bu hafta içinde Arizona Dream'i tekrar izleme ihtimalim de var :D Sırayla şimdiye kadar izlediğim 5 filmini listeleyeyim.

Arizona Dream: Uçuk kaçık bir film bence. Konusu "asi" bir genç adamın bir akrabasının yanına gitmesi ve orada tanıştığı bir kızla, annesiyle yaşadıkları. Film oldukça apolitik ve uçuk. Bu arada Emir Kusturica bu filmi savaş döneminde Amerika'da çektiği için oldukça tepki de toplamış. Bu film için yapılan müziklerden dolayı Goran Bregovic adını anmak gerekiyor.

Çingeneler Zamanı (Dom za vesanje): Perhan ve çingenelerin yaşamına etkileyici bir bakış. İzlerken çok etkilendim bu filmden. Perhan'ın başına gelenlerden ve elbette filmin müziklerinden. Yine Goran Bregovic imzası olan müziklerden.

Kara kedi ak kedi (Crna macka, beli macor): Perhan'dan öncesini, yine çingeneleri anlatan önemli bir film. Aşka ve sevgiye farklı bir bakış. Müzikler yine Goran'dan geliyor :)

Yeraltı (Underground): Yugoslayva'nın yakın tarihine farklı bir açıdan bakan etkileyici bir "ağıt". Aklımda kalan en önemli replik "Bir savaş savaş değildir, kardeş kardeşi öldürmedikçe" repliği. Film savaşa değişik bir açıdan bakıyor. Ekşisözlükte ilgili başlıkta çok ilginç bir tespit var. Paylaşmadan duramayacağım. Filmin ne kadar politik olduğu bir izleyişte anlaşılıyor :D Müzikler yine Goran'dan.

Söz ver bana(Zevat): Tüm filmleri gibi eğlenceli, müzik dolu ve düğünleri cenazeleri içeren bir film daha. Müzikler Goran'dan değil ama yine de oldukça iyi :) Bu film diğer filmlerinden biraz farklı geldi bana. Ama bu filmde de batıya bir çok gönderme vardı.

Hiç yorum yok: