ATM, telefon, Internet, WAP bankacılığı derken bankalar duvarlar arkasındaki kasaların çok ötesine geçip, bir yerde, bilginize başkalarının da ulaşabilceği açık kapılar oluşturmak zorunda kaldılar.
Güvenlik için birçok yöntem geliştirseler de kendi güvenliğinizden yine kendiniz sorumlusunuz. Banka işlemleri yaparken yararlı olabilecek bazı uyarı ve belgeleri burada bulabilirsiniz.
Özellikle internet bankacılığı için benim tavsiyem, bilgisayarınıza bir de linux kurun ve önemli işlerinizi bu işletim sistemi üzerinden yapın. Bu sayede belirtilen güvenlik açıklarından birçoğu(virus ve truva atları gibi) sizi ilgilendirmiyor olacak. Bilgisayarınıza kurmadan da bakabileceğiniz Ubuntu Desktop Edition 7.10 'u deneyin örneğin.
2 yorum:
Bu konuya yorum yazmadan duramayacağım. Bu bankaların güvenlik önlemlerini her okuduğumda dikkatimi çeken en önemli nokta, bankaların sürekli olarak Antivirus ve Firewall kurulumu, kaçak yazılım kullanmama gibi önerileri oluyor. Bu bankalar nedense müşterinin "cebine" zarar verecek bu önerileri hiç bir zaman bırakmıyorlar. Halbuki güvenliği ve güvenilirliği kanıtlanmış özgür işletim sistemleri (GNU/Linux mesela) ve bu özgür işletim sistemleri üzerinde rahatça kurulabilen özgür uygulamaları (firewall olsun, antivirüs olsun) önermiyorlar. Bu bankalar sık olarak kullanılan "malum" firmanın kullanımına devamı öneriyorlar özetle. Kullanıcıları hem güvenlik olarak hem de ekonomik olarak sarsmayacak çözümü önermemeleri beni sürekli rahatsız ediyor. Öncelikli olarak kullanıcıları belki de bu yönde eğitmek gerekiyor.
Açıkcası kişisel olarak, ne o bankaların önerdiği malum firmalara bakar ve o programları yüklerim; ne de kendi kişisel güvenliğimi elden bırakırım.
Kendi açımdan hiçbir virüs veya firewall programını bilgisayarıma yüklemem. (Aslında eski bilgisayarımda kasıyor diye bu düşünceye sahiptim. Ama bu bana çok yaradı) Firewall'ı unix/linux tabanlı yönetimi bulunan modemim kendisi halleder zaten. (Cisco / LinkSys) Virüssel işleri de ben kendim bilip tipleri tanıdığımdan tecrübelerimle hallederim ama herşeyle elbet bir insan olarak başa çıkamam; bu yüzden "SpyBot Search & Destroy" Windows ortamında yanımdadır. Açıkcası kendi korumamla birlikte de taratma ihtiyacı bile duymuyorum. Eş zamanlı koruması çalışsa yetebiliyor. USB belleklere gelince, otomatik çalışma açıksa takarken küçük bir SHIFT tuşuna basma yeterli oluyor. Yani kısacası her anımda güvenliği düşünüyor ve ona göre nasıl davranılcağını bilerek hareket ediyorum.
Ama gel gelelim dünyadaki her kullanıcı da bütün bu teknik şeyleri bilmek ve yapabilmek zorunda değil. O yüzden aynen bende o firmaların önereceklerse "Cebe Zarar Vermeyecek" yöntemleri düşünmeleri gerektiğini söylüyorum. Yoksa onlar sitelerinde ne önermiş ne yapmışlar benim umrumda da olmuyor. Normal bir kullanıcının da o uyarılara mağdur duruma düşmedikleri sürece baktıklarını zannetmiyorum.
Yorum Gönder