Sahipli (proprietary) Yazılımın Tehlikeleri

İş açısından kritik uygulamalar için sahipli yazılım kullanımının tehlikelerini gösteren bir yazı okudum. Bunu paylaşmam gerektiğini düşündüm. Özellikle devlet içerisinde sahipli yazılım kullanımının fazlalığının insanı düşünmeye sevkettiği bu günlerde bu tip konuların anlatılması önemli bir konu.
Gelelim yazıya.

Yazarın arkadaşı olan bir Bilgi İşlem müdürünün (Stan diyor kendisine) başına gelen bir olayı anlatıyor. Bunların üzerinde kredi kart bilgilerini işleyen yazılımını içeren sunucunun sabit diski bozulma sinyalleri gösterince sorun çıkmadan önemli olan bu yazılımın verilerini kurtarmaya karar vermişler. Bunun içinde yazılımı başka sürücüde tekrar kurup bozulan sabit diskteki verileri yeni sabit diskteki yazılıma taşımaya karar vermişler. Ancak yazılımı üreten firmayı aradıklarında ummadıkları bir sorunla karşılaşmışlar.

Stan firmadan yeni kurulum için "açma" anahtarını istemiş. Bu yazılım firmalarının sıklıkla karşılaştığı isteklerden biridir. Eğer isteyen kişi gerçekten yazılımı almışsa ona bu anahtar normalde verilmektedir.

Ancak bu sefer öyle olmamış. Yazılım firması bu anahtarı vermeyi reddetmiş ve yeni sürüme güncelleme yapmaları gerektiği bunun için de bir kaç bin dolar masraf etmeleri gerektiğini söylemiş.

Anlaşılmış ki yazılımı üreten firma yazılımı daha büyük bir firmaya satmış o firmada yazılımın eski sürümlerini destekleme taraftarı değilmiş. Bu yüzden yeni sürüme zorluyorlarmış. Tek yol buymuş. Elbette bu "santaj" Stan ve patronunu sinirlendirmiş. Ellerindeki yazılımı kendi uygulama ve veritabanlarına uydurmuş olmaları nedeniyle yeni yazılım güncellemesi plan dahilinde değilmiş. Bu nedenle kısa süre içinde yapılabilecek en uygun ve zor yöntemi, sabit diskin bit bit kopyalanmasını yapmışlar. Bu noktada düşünmeye başladıkları acaba kendilerine uygun bir açık kaynak kredi kartı yazılımı bulabilecekler mi konusu. Bu yaşananlar orta ölçekli bir şirket için sahipli yazılım tehlikeleri konusunda önemli bir ders olmuş.

Kaynak: http://software.newsforge.com/software/06/08/14/202229.shtml?tid=132&tid=129&tid=138

Hiç yorum yok: