GNU/Linux kurma ve Disk Bölümleme

GNU/Linux kurarken en çok karşılaşılan sorulardan biri disk bölümlemesini nasıl yaparım sorusudur. Benim bu tip sorular karşısında yaptığım bölümleme yaparken bir uzmandan yardım alın cevabı oluyor. Bu cevap evet yeterince tatmin edici bir cevap değil ama yapabileceğim bir şey yok. Bu danışılan "uzman kişi" genellikle ben olduğum için bu sorunun kapsamı değişiyor, benim daha ayrıntılı cevap vermem gerekiyor.

Öncelikle kullanıcı olarak herkesin görevi, ne olur ne olmaz belli aralıklarla önemli verileri yedeklemektir. Bu yedekleme işlemini belli aralıklarla ve düzenli bir şekilde yapıyorsanız veri kaybına karşı korunuyorsunuzdur. Bu yedekleme işlemi için bir yedekleme aracı kullanabilirsiniz veya benim gibi bir dışsal sabit diske ve belli aralıklarla DVD'ye ilgili klasörleri, dosyaları aktararak yapabilirsiniz.

Yedekleme işini yapan biri olduğunuzu düşünerek ilk önerimi söylüyorum. Linux bölümleme ve kurma işlemine başlamadan önce yedeklerinizi alın.

Yedeklerimizi aldık, şimdi Linux kurmak için gereken disk bölümleme işlemine bakabiliriz. Linux Disk Bölümleme ile ilgili olarak ayrıntılı Türkçe Kaynak olarak "Linux Disk Bölümleme Nasıl"'ı okumanızı öneriyorum. Benim burada yazacaklarım tamamen pratiğe dayalı bilgilendirmeler olacak. Ayrıntılı bilgiye yukarıdaki Nasıl belgesinden ulaşabilirsiniz.

Windows kurulu makinede öncelikle Windowsu da saklamak istiyorsanız Partition Magic veya benzeri bir uygulama ile diskinizin boş alanında yaklaşık olarak 10 GB'lık bir alan ayarlamanız gerekiyor. Bu alanı biz iki adet GNU/Linux bölümü haline getireceğiz. 1 GB'lık alan takas alanı (swap partition) olacak, 9 GB'lık alanda başlangıç olarak bizim kök dosya sistemine ayrılacak alan olacak. Bu bölümü oluşturduktan sonra yapmamız gereken bir canlı ubuntu CD'si bulup bu CD ile bilgisayarı başlatmak ve Ubuntu açıldıktan sonra masaüstündeki Install uygulama kısayoluna tıklayıp, kurulumu başlatmak olacaktır.

Kurulumun aşamalarını anlatan ilgili adresteki adımları izleyebilirsiniz. Ancak bizim anlatımımızda diskimizde ayrıca Windows kurulumu vardı. Yukarıdaki bölüm ayarlamalarını bu yüzden yaptık. Sayfadaki "Select a Disk" aşamasında bizim farklı bir yöntem izlememiz gerekecek. "Manually Edit Partition" seçimini yapıp, açılacak bölüm ayarlama penceresinde daha önce ayarlamış olduğumuz 10GB'lik bölümü ikiye ayırıyoruz (eğer daha önceden takas alanı ve kök alanı olarak ayırmadıysak). Kök alanımızı "mount point" olarak (/ işaretiyle) belirtiyoruz.

Kurulumu bitirdikten sonra yapmamız gereken şu adresten ihtiyaç duyduğumuz uygulamaları kurmaya başlamak olacaktır. Ubuntu, Debian tabanlı bir işletim sistemi olduğu için apt kullanımını anlatan APT Nasıl rehberini okumak faydalı olacaktır.

İlgili Bağlantılar:
http://www.belgeler.org/howto/
http://www.cagataycebi.com/linux/file_system/file_system.html
http://linuxplanet.com/linuxplanet/tutorials/4269/1/
http://www.linuxplanet.com/linuxplanet/tutorials/3174/1/
http://tldp.org/HOWTO/Partition/
http://www.psychocats.net/ubuntu/partitioning

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok teşekkür ederim Hocam. Pratik ve güzel bir anlatım olmuş:)

T. E. Kalaycı dedi ki...

İlgin için teşekkürler Melis,

İyi çalışmalar :).

Zumruduanka dedi ki...

Merhaba Hocam,
Bende sizin önerdiğiniz gibi bu işlemi uzman bir kişiyle yaptım:)Ama yazınızda bir uzmanla yaparmış gibi açık, net ve güzel olmuş. Ayrica sonda uygulamalar için adres vermeniz çok faydalı oldu:) Çok teşekkürler.

T. E. Kalaycı dedi ki...

Merhaba Zümrüt,

İlgin ve yorumun için teşekkür ederim.

İyi çalışmalar :)

efendisiz... dedi ki...

merhaba hocam.Güzel bir yazı olmuş.Yazdıklarınıza ek olarak /home dizini için ayrı bir disk bölümlemesi kullanılmasını şiddetle öneririm :)

Bu arada muhtemelen haberiniz vardır ama http://www.ubuntu-tr.org/.Deneyimlerinizi paylaşmanız için sizi de bekleriz :)