Google Calendar ve Evolution

GNU/Linux işletim sistemlerinde, GNOME için posta programı olarak Evolution kullanılıyor. Ben de webten erişimi kolay oluyor diye google tarafından sunulan calendar hizmetini ayrıca kullanmaya başladım. Yapmam gereken görev ve etkinlikleri tarih ve saat vererek rahatça planlayabiliyorum. Bu takvimi ayrıca okulda postalarımı takip ettiğim Evolution'a eklemek, sağ üstte bulunan küçük ve Evolution'a bağlı tarih-saat uygulamasında bu etkinliklerin gözükmesi açısından oldukça faydalı oluyor.

Bu işi yapmak oldukça kolay. Evolution kullanıyorsanız bu takvimi ekledikten sonra daha çok kullanacaksınız demek oluyor. Şimdilik bildiğim tek eksik yanı, bu takvimin sadece okumaya yönelik alması.

Bu işlemi yapmak için bir terminalden (gnome-terminal) aşağıdaki komutu girmelisiniz:

/usr/lib/evolution-webcal/evolution-webcal YOUR_PRIVATE_ICAL_URL

Buradaki YOUR_PRIVATE_ICAL_URL google calendar sayfasından alınıyor. Takvimleri Yönet (Manage Calendars) sayfasını açarak (takvim listesinin sağ altındadır bu bağlantı) oradan eklemek istediğiniz takvimin ismine tıklayıp o takvimle ilgili ayar ve bilgilere ulaşıyoruz. Bu sayfanın altında "Özel Adres" (Private Address) bağlantılarını gösteren (XML, ICAL, HTML şeklinde) resimler bulunuyor. Bu resimlerden ICAL olanına tıklayıp takvimin özel adres bilgisini kopyalıyoruz. Yukarıdaki YOUR_PRIVATE_ICAL_URL yerine bu adresi kullanıyoruz.


Yukarıdaki komut çalıştığında bize takvimin güncellenme sıklığı vb. bilgileri soran bir ufak pencere çıkıyor. Bu pencereyi onayladıktan sonra takvim Evolution'a eklenmiş oluyor.

Ekleme işlemi bittikten sonra artık GNU/Linux bilgisayarınızda, Gnome üzerinde rahatlıkla daha önce planladığınız etkinlik ve görevleri takip edebilirsiniz.

(Bu son ekran görüntüsünde saatler yanlış çıkmış (iki saat ileri) :) Ama Evolution Calendar'da doğru saatler gözüküyor. Bu bir hata olabilir, bunu araştırmalıyım :S )
Kaynak:
Linux Tip: Automatically Subscribe to Your Google Calendar
Mashing Google Calendar and Gnome
Evolution and Google Calendar işlemi gösteren bir resim

Hiç yorum yok: