PyDev Nedir

Python öğrenmeye başladığım zaman ilk aradığım alışkın olduğum Eclipse ortamını Python için kullanabileceğim bir eklenti aramak olmuştu. Ve kısa zamanda PyDev adı verilen Eclipse ortamına Python IDE özelliği sağlayan eklentiyi bulmuştum. O zamandan beri olanaklar elverdiği sürece PyDev ortamını Python kodları yazmak için kullanıyorum. Bu sayede Eclipse sayesinde Python kodlarım için güzel bir IDE'ye sahip olmuş oldum. Yeni bir IDE öğrenmek zorunda da kalmadım.

Bu kadar gevezelikten sonra bu eklentiyi nasıl kuracağınızdan bahsedeyim.

  • İlk olarak standart aşamalar olan JRE kurulumu ve Eclipse kurulumu gibi aşamaları yaptığınızı varsayıyorum.
  • Daha sonra kullanacağınız Python'u kurmanız gerekiyor. Bunu Ubuntu'da sudo apt-get install python komutuyla (veya synaptic paket yöneticisinden python arayıp python paketini kurarak) kolayca yapabilirsiniz. Elbette eğer özel bir python sürümünü kullanmak istiyorsanız ilgili paketi kurmanız gerekmektedir (mesela sudo apt-get install python2.4
    gibi).
  • Python kurulumunu denemek için komut satırına (windows alışkanlığı, buna terminal diyelim) python yazıp çalıştırdığınızda python yorumlayıcısı açılacaktır. Bu yorumlayıcıda print "Merhaba" yazıp çalıştırarak ekranda Merhaba yazısını görebilirsiniz. Eğer herhangi bir yorumlayıcı açılmıyorsa kurulum tamamlanmamış demektir.
  • Eğer Windows kullanıyorsanız şu adresten ilgili çalıştırılabilir dosyayı indirip çalıştırdığınızda ve aşamaları takip ettiğinizde python kurulmuş olacaktır.
  • Python kurduktan sonra şu adresteki resimleri takip ederek PyDev kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Aynı adresten sonraki sayfalarda PyDev'i ayarlama aşamalarını uygulayabilirsiniz. (Bu verdiğim adresteki öğrence İngilizce olmasına rağmen başlangıç için oldukça faydalıdır.)
Tüm kurulumlar bittikten sonra Eclipse içerisinden Python geliştirme işine başlayabilirsiniz.

Bağlantılar:
PyDev Getting Started
PyDev Ana Sayfa
Python Ana Sayfa
Using the Ruby Development Tools plug-in for Eclipse
(Eclipse için Ruby IDE eklentisinin kullanımı hakkında bir yazı)

Hiç yorum yok: