SCORM Nedir?

SCORM (Sharable Courseware Object Reference Model)

Web tabanlı öğrenme sistemlerinin öğrenim içeriğini alma, paylaşma, tekrar kullanma, arama ve dağıtma gibi olayları standartlaşmış bir yolla gerçekleştirebilmesini sağlayan teknik standartlar kümesidir.

Model, öğrenim içeriğini yayar, öğrenim sürecinin izini tutar, öğrenme nesnelerinin hangi sıra ile dağıtılacağına karar verir ve öğrenim deneyimi bazında öğrenci durumunu raporlar. Ayrıca her türdeki öğrenim içeriğinin sistemler arasında standartlara uygun olarak nasıl iletilebileceğini tanımlar. SCORM, XML üzerine kuruludur. [39] Öğrenme içeriğinin paketlenmesi ve dağıtılmasının, belirli tanımlar ile çerçevesini çizen güçlü bir modeldir. Bir başka deyişle içeriğin pakentlenmesi ve dağıtımını açıklayan belgeler topluluğudur.

Buna ek olarak, içeriklerin bir parçasının yada belli bir kısmının da herhangi bir değişiklik yapılmadan paylaşılması ve tekrar kullanılması mümkündür.

SCORM, Amerikan ordusu tarafından, dünyanın farklı yerlerindeki farklı platformlara sahip ordu personelini yetiştirme amacıyla ortaya atılmış bir fikrin sonucudur. Okullar ve Üniversitelerde kullanılmaya başlanması ise henüz yenidir.

SCORM’un en önemli getirisi paylaşılabilir öğrenme içeriğini desteklemesidir, bu şekilde aynı öğrenme içeriğinin farklı öğrenme yönetim sistemleri üzerinde, herhangi bir düzenleme gerekmeden kullanılması mümkün olmaktadır. Bunun sağlanması, standart Çalışma - zamanı Ortam Modeli ve kursların paketlenmesindeki kuralların iyi belirlenmiş olmasıyla mümkün olmaktadır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel bir anlatım olmuş. Teşekkürler..