Ahhhh! Disk Bölümünü (Partition) Kaybettim!!!!

Geçmiş olsun!!! Hele bir de kaybettiğiniz disk bölümü size ait değilse? Vay halinize.... Üstüne üstlük kaybettiğiniz veriler bir kaç yıllık emeğin, çabanın eseriyse. Ne yapacaksınız?
En iyisi ben size başıma geleni anlatayım. Kendimi yoketmeme gerek var mı yok mu siz karar verin :)

Evet sabah oturdum bilgisayarın başına, format gerekiyor ya hazırladım kurulum cd'lerini koydum yanıma fanta dolu bardağı, hemen windows xp cd ile başlattım. Evet ilk başlarda sorun yok, geldik disk seçim bölümüne hemen windows kurulu bölümü seçtim sil dedim. Evet sildi. Ama o da ne depo olarak kullanılan bölüm de silindi. Amaney, hemen kurtarmak lazım. Bilgisayarı düğmeden yeniden başlat.
Evet, affınıza sığınarak burada usturuplu bir küfürü windowsa sallıyorum. (En usturuplusundan) salak windows bölümü siler silmez yazmış bu bilgiyi MBR diye tabir ettiğimiz disk bilgi alanına. Ulan şerefsiz önce bir sor değil mi emin misiniz diye, bu kadar hassas bir işte, ya da linuxte (evet ben bu olaydan sonra temelli linuxseverim) write (yaz) diye bir seçenek oluyor. Sen yaz demedikçe yazmıyor.
Bilgisayar başlar ve muhteşem hata: INCORRECT SYSTEM DISK (Ya da buna benzer :) )
Yarım saat boyunca bilgisayarın ve verilerin sahibi kardeşime ne diyeceğimi, nasıl açıklayacağımı düşündüm. Ama soğukkanlılığımı korudum ve kurtarmak için bir şeyler yapmaya karar verdim.
Önemli Bu şekilde bölüm sildikten sonra kesinlikle format atmayın, hiç birşey yapmayın. Ama hiç birşey!!! Format atarsanız sanmıyorum ki benim kurtardığım gibi (evet kurtardım :D ) kurtaramazsınız.
Hemen elimde bolca bulunan Ubuntu Live cd'lerin biri ile bilgisayarı tekrar başlattım. Kurtarma için internet şart. Hemen arayışlara başladım ve istediğim kurtarıcımı buldum : TestDisk
Şu GNU olmasaydı ne halde olurduk hiç düşünemiyorum. Bilgisayarla uğraşmak bir kaç zenginin elinde kalan bir lüks olurdu herhalde. :)
İndirdim TestDisk'i ve çalıştırdım. Evet o da ne aramayı yaptı ve kaybettiğimi düşündüğüm bölümleri buldu, ve hemen düzgün olduğuna inandığım MBR kaydını write (yaz - evet TestDisk bile kullanıcının inisiyatifine bırakmış yazmayı) dedim ve sonuç ortada, bölümler kurtuldu (ama sanırım birkaç mp3 dosyası bozulmuş ama tüm verileri kaybetmekten iyidir :) ) ve şu an bu postayı o kurtulmuş bölümlerin birindeki windows üzerinden atıyorum.
Özetle siz siz olun windows kurarken bölüm silmeyin, bölüm ayarlamanızı önceden yapın ve ayarı yapılmış bölümler üzerine kurulum yapın. Hatta hiç windows kurmayın. Direkt GNU/Linux takılın.

Mutlu Son:Windowsun chkdsk programı bir işe yaradı ve bozuk olan bazı mp3 dosyalarını düzeltti :)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Herşeyden önce kaybettiğin bölümleri kurtardığına sevindim..Ancak sana bir çift sözüm var. Konu Windows yada Linux farketmez. Bence makinanda böyle bir işlem yapmayı planladıysan ilk önce yedek almalısın.. Bugün windowsun yaptığını yarın linux yada elektrik arızası veya donanım sorunu da yapabilir.. Benca bu kadar önemli olduğuna inandığın bilgilerin bulunduğu ve hatta sana ait olmayan bir makinaya "kısmi" format atmaya niyetleniyorsun, ama yedek almıyorsun.. Biraz da sende suç yok mu?
Sevgiler..
Pulathan Senyücel

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Format atmak harddiskteki bilgileri silmez.Onlar oradadır.Zamanla sen yeni bilgiler yükledikçe onlar onun üstüne yazılır.Hatta böyle programlar var.
Bu arada Ubuntu ile ilgili sorularını www.ubuntu-tr.com adresinden yapabilirsin.
Saygılarımla...
Erdal Kurtulmuş