Bilim Ve Teknik

Bilim ve Teknik Dergisi: Türkiye'nin bilim alanında en saygın kurumu olan Tübitak'ın, 1967 yılından beri çıkartmakta olduğu eşsiz bir bilim kaynağı... Dergi olmanın ötesinde, sosyal anlamda bir yayının, toplumu taşıyabileceği en iyi yerlere taşımaya gayret eden bir platform... Ama korkarım ki artık bu tanımların sonuna geçmiş zaman eki getirmek gerekiyor. Çünkü Türkiye'de hayatın her alanına yayılma amacındaki gerici zihniyet sonunda Bilim ve Teknik'e de el attı. 

Bu müdahale de, diğer bütün müdahaleler gibi ani bir tepki ile karşılaşılmak istenmediği için aniden olmadı. Önce 2008 yılında Tübitak yasası ile bu kurumun özerkliği yok edildi. Sonrasında da eski kadrolar yavaşça tasfiye edildi. Kendileri ile aynı zihniyette insanları bu kurumun başına getirdiler.

Sonra 2009 yılının ilk ayında derginin tasarımı ve yazarları büyük ölçüde değişti. Yıllardır dergiyi takip eden insanlar tepki gösterdi ama seslerini duyuramadılar. Ve şimdi de son darbe vuruldu: Bilim yayınları alanında Türkiye'nin lokomotifi olan bu dergi, bilimsel çalışmaların lokomotifi sayılabilecek bir konuda sansürlendi. Darwin ve Evrim Teorisi...

Bir bilimsel dergi, sessiz sedasız bir şekilde ancak böyle yok edilebilir...

Bağlantılar:



4 yorum:

T. E. Kalaycı dedi ki...

Maalesef dünyanın her yerinde, özellikle bizim "esinlendiğimiz" Amerika'da evrim teorisine karşı ciddi bir savaş açılmış durumda. Ve bu savaşı safsatacılar, dini kullananlar gerçekleştiriyor. Duyulmuştur yaratılış safsatasının bilimle hiç açıklanamaması nedeniyle, akıllı tasarım denilen bir teoriyi ortaya atmışlardır. Bu konuyla ilgili olarak özellikle Amerika'nın "gerici" bölgelerinde ciddi davalar açılmış ve ders müfredatına yönelik değişiklikler yapılmıştır. Bu konu ile ilgili olarak bir kaç belgesel alt planda yatanları oldukça güzel açıklıyor. Temel olarak aslında Akıllı Tasarım'ın yaratılışçılıktan bir farkı olmadığı özellikle vurgulanıyor. Bu konuyla ilgili olarak Intelligent Design on Trial belgeselini ve Richard Dawkins'in kitaplarını önerebilirim. Astrolojiyi (bu başka bir tartışma konusudur mesela :) ) bilim olarak kabul eden bir bilim adamı olduğunu iddia eden bir zat, yaratılışçılığı, akıllı tasarımı da bilim olarak kabul ederken nedense evrim teorisini kabul etmiyordu :)

Yine uzun bir şeyler yazdım. Bence evrim teorisi bilim insanları ve "safsatacılar" arasında önemli bir turnusol kağıdı görevi görmeye devam ediyor.

bir bak bağlantı paylaşayım bari :
http://www.evrimteorisi.org/?p=551
http://www.agnostik.net/yanilgi-serisi-akilli-tasarim/

Ha vurgulamak lazım, 2009 Darwin yılında (Zaman gazetesinin "'Darwin Yılı'nda Darwinizm çöküyor..." başlıklı Mustafa Akyol yazısını da dikkate almak lazım, safsatacıların en büyük düşmanı evrim teorisi şu an- Mustafa Akyol'un özgeçmişi de okunmalı ayrıca gidip akıllı tasarım ile ilgili Discovery Institute adlı kuruluşta çalışmalar yapmış) Bilim ve Teknik dergisinin sansüre uğraması da bu yılın tarihçesine yazılacak önemli bir anekdottur bence. Bütün üniversitelerde, bilimsel kurumlarda yaşanan gericileşmenin meyveleri elbette toplanacaktır, 1980 sonrası YÖK ve politikalarının (YÖK+Neoliberal eğitim politikaları) bugünkü durumu oluşturduğunu da gözden kaçırmamak lazım.

T. E. Kalaycı dedi ki...

Çok fazla "bu konuyla ilgili olarak" ifadesini kullanmışım, okuyuculardan özür dilerim :)

Unknown dedi ki...

hala su evrim teorisini savunuyorsunuz ya pes doğrusu.delinin biri bir kuyuya taş atmış misali darwinde ortaya bir teori atmış ama ne himetse kendisi dahil ispatlayan çıkamamış. birde bunu inkar edenleri gerici olarak suçlamanız ayrı bir vakıa.yaradılışın olduğu big-bang ile kanıtlandığı halde inkar etmeye devam ediyorsunuz.merak ediyorum madem maymundan türedik(!) niye evrimleşmeye devam edip kanatlan(a)mıyoruz yada 6. bir duyu organı oluşmuyor vücudumuzda. sadece merak işte :))

T. E. Kalaycı dedi ki...

Merhaba,

Bilime sonuna kadar güvenen insanlar olarak evrim teorisini, bilim dışı saldırılara karşı elbette koruyacağız. Asıl delinin biri saçma sapan şekilde evrim teorisini çürüttüğünü (bunu kutsal kitaptan yararlanarak yapıyor, inanç üzerinden yola çıkarak) iddia ediyor ve siz ona inanıyorsunuz. İspatlayan çıkamamış diyebilmek için, bu konuda yapılmış olan bütün bilimsel çalışmaları inceleyip oradan bir yargıya varmanız gerekir. Bilim gerçeklerle uğraşır, inançlarla değil. Ve herkesin yaptığı gibi madem maymundan türedik (ki bu ifade yanlıştır, maymundan türeme saldırı için kullanılan bir safsatadır. Gerçeği maymunla aynı atadan türemiş olduğumuzdur) neden daha fazla evrimleşmiyoruz safsatasını bir kenara bırakın artık. Evrim anlık değişimlerle oluşmaz, milyonlarca yıl süren bir süreçtir.

Daha önce vermedim sanırım, evrimi öğrenmek için, tekrar tekrar öğrenmek için : http://www.evrimianlamak.org

Evrim teorisini bir inanç meselesine indirgemeyin. Dogmatik düşüncenin sizde yarattığı yanılgıdır bu.

Ayrıca Big Bangin yaratılışı "kanıtladığını" hangi bilimsel gerçeğe dayanarak söyleyebiliyorsun? Peki neden Amerika'daki yaratılışçılar bu inançlarını bırakıp "akıllı tasarım" diye bir başka "inanca" inanmaya başladılar?