Yaşam ve kriz

Ülkedeki kriz gün geçtikçe tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Araştırmayı, okumayı seven herkese sadece bir çağrı yapmak istiyorum. En temel ekonomik verilerin yorumu hakkında bilgi sahibi olma gerekliliği artıyor. Yoksa; bize sadece gösterilene inanıyoruz. Örneğin; geçen hafta Türkiye İstatistik Kurumu sanayi verilerini yanlış açıkladı; %12 civarı bir küçülme rakamı açıkladılar. Daha sonra Raferans gazetesi muhabirlerinin çabasıyla aynı veriler aynı gün düzeltildi; küçülme revize edilmiş haliyle -%17 'ye çevrildi. Sanayide kapasite kullanım oranı resmi rakamlarla bile %63'e düştü; yani her 3 makineden 1'i çalışmıyor diyebiliriz basitçe. Bunlar az buz oranlar değil gerçekten.
Bir diğer örnek; %12,7 olan işsizlik rakamı(tarımdışı işsizlik oranı ise %15,4 civarı). Bu rakam geçen yılın aynı ayı 100 kabul edilerek hesaplanıyor; yani yıllık rakamdır. Ancak; "işsiz olup da iş aramaktan vazgeçenler" diye bir sınıflandırma var; bu sınıflandırmaya dahil olanlar işsizlik oranına dahil edilmiyor. Burası gerçekten önemli; bu "işsiz olup da iş aramaktan vazgeçenler" sınıfında 2 milyona yakın kişi olduğu biliniyor. Bunlar rakamlara dahil edildiğinde işsizlik %20'yi geçiyor. Bir diğer sorun kayıtdışı işsizlik bu da %47'lerde. Bu veri de çok ciddi. Her işsiz insanın ortalama 3 kişilik bir ailesi olduğu (iyimser şekilde) düşünülürse toplumsal boyutu daha da net anlaşılıyor. Yani yuvarlak rakamlarla; 3 milyon resmi işsiz %12, 7 ederse; ülkenin gayri resmi, işsiz sayısı (yine iyimser şekilde %20 dersek) eder 5 milyon. Ortalama 3 kişilik aileden 3x5=15 milyon kişi. Buna kayıtdışı işsizlik verilerini de eklersek (%47); 5x%47x3=7 milyon. İki rakam toplandığında; 22 milyon (iyimser rakamlarla) insan.

Bu rakamlar bize krizin gerçek boyutunu gösteriyor. Arkadaşlar bu rakamlar iyimser rakamlardı; daha gerçekçisi kötümser rakamlardır ve bu kötümser rakamlar bizi savaş halindeki bir ülkenin ekonomik görüntüsünde gösterir. Peki bu yapı bizi nereye doğru sürükler? En kötü sonuçlarından sadece bir tanesi suç oranlarında artışlarla ülke geneline yansımasıdır. Bu açıklanan genel verilere daha meraklı/ilgili olmak gerekmiyor mu? Yoksa birilerinin istediği gibi uyuyan bir toplum olmakta daha da hızlanıyoruz.

Hiç yorum yok: