pptx uzantısı

"İleri Yazılım Mühendisliği" yüksek lisans dersi için 5 kişilik bir grupla Yazılım Mühendisliği Eğitimi konusunda ortak bir çalışma yapmaktayız. Hazırladığımız çalışmada hem raporu vermek hem de çalışmamızı sunmamız gerekiyor. Görev dağılımı yaparak her birimiz farklı bir konuyu araştırdı ve sonrasında araştırdıklarımızı birleştirdik. Aynı şeyi sunu dosyası için de yapacağız. E-Posta ile haberleştiğimiz için birbirimize hazırladığımız dosyaları gönderiyoruz. Bense arkadaşlarımın gönderdiklerini açamadım bile.. Çünkü Open Office kullanıyorum. Windows'un kendine özgü dosya uzantısı olan 'pptx' ile gönderildiği için gönderilen dosyanın içeriğine ulaşamıyorum.



Daha öncesinde ppt kullanan MS Office PowerPoint kendi yeni sürümünde farklı bir format kullanıyor. Daha öncesinde ikili olarak (ppt) kaydettiği dosyaları şimdi xml tabanlı saklıyor(pptx). PowerPoint kullanıcısıysanız, Office 2007 ile uyumlu olabilmesi için ayrı bir program yüklemeniz gerekiyor. Neyse ki bir türü başka türe çevirmek için kullanılan bazı siteler var. Örneğin zamzar.com. Yalnız bu site çevirmeyi yaparken Türkçe karakterli isimleri olan dosyalarda hata veriyor(uzun bir süre hatanın ne olduğunu anlayamadım:) )...Bir de içeriği görmenizi sağlayan şöyle bir yöntem var:

1-Önce dosya 'zip' uzantılı hale getirilir. ör: sunu.pptx-->sunu.zip

2-zip dosyası açılır.

3-Şimdi artık xml dosyaları görülebilir.

4-Slaytları görebilmek için ppt dizini içindeki slides dizinine bakmamız gerekir. Her bir slayt bir xml dosyası olarak tutuluyor. Sayfada yazılanları oradan okuyabiliriz.



Elbette bu yöntem başka bir biçime dönüştürmeye yaramıyor; ama en azından içeriğe erişebiliyoruz.

Belki de en iyi yöntem standart bir formatta (pdf gibi) sunuları hazırlamaktır..


Not: Bu yazıyı yayınladıktan sonra "Özgürlük İçin Ooxml'e Karşı" başlıklı bir yazıya rastladım. "OASIS OpenDocument" adında herkesin kullanabileceği bir standart oluşturulma çalışmalarına karşın Microsoft'un kendi standardını kullandırmaya zorladığını öğrendim. "XML standartı kullanıyor olabileceği" nedeniyle yazıda çok eleştirmediğim Microsoft'a şimdi rahatlıkla dil uzatabilirim. En azından şunu söyleyebilirim: "Özgürlük için OOXML'e Hayır".

5 yorum:

Fikirsel dedi ki...

Güzel bilgi.
Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Google Doc pptx uzantilari acamiyor mu? Ben cogu dokumanimi Google sayesinde okuyorum. MS Office kurmaya gerek kalmiyor

Özlem Özgöbek dedi ki...

Bu standarta hayır demenin uluslararası bir yolu da burada: http://www.noooxml.org/petition

Daha fazla bilgi için ana sayfaya da bakılabilir: http://www.noooxml.org

İlker Kalaycı dedi ki...

Verdiğiniz ek bilgiler için teşekkürler. Standart olmasına çalışılan dosya biçiminin uluslararası anlamda tepkiyle karşılanması güzel bir şey..
Bir de daha önce Emre KodveUs'ta bu konuyla ilgili bir yazı(Office Open XML) yazmış. Blogumuzda benzer konuların işlenmesini mazur görürsünüz umarım. Çünkü uzun süredir yazı paylaştığımız için bazen hatırlamıyoruz. Hem demek ki ben karşılaşılan sorunlar olarak çok geriden takip ediyorum:)

Özlem Özgöbek dedi ki...

Emre'nin önceki yazısını ben de görmemişim, aynı siteye bağlantı vermişiz. Uzun süreli ve birden fazla kişi ile paylaşılan günlüklerde bazı tekrarların olması doğal olarak kaçınılmaz. Böylece hem yazanlar hem de okuyanlar için hatırlatma olmuş olur :)