Uzun pozlamalı (exposure) fotoğraflar

DPS sitesinde yine oldukça güzel çalışmaların yayınlandığı bir yazı yayınlanmış. Diyaframın açık kalma süresini yüksek tutarak (uzun pozlama) çekilen fotoğraflardan esinlenerek siz de yaratıcı fotoğraflar çekebilirsiniz.

"Uzun pozlama: 1/30 sn veya daha uzun süre (1/8, ¼, 1 sn vb) pozlama yapılmasıdır. Tripod adı verilen bir üç ayak sistemi kullanılmalı ve fotoğraf makinesi sabitlenmelidir. Aksi takdirde, eldeki titremeler, fotoğrafı bozacaktır. Eğer ortamda bir tripod yoksa, fotoğraf makinesini sabitlemek gerekir. Bu amaçla yapılabilecek en iyi şeylerden birisi, bir yere yaslanmaktır. Gece fotoğrafları, uzun pozlama süreleriyle çekilir. Buna karşılık diyafram, mümkün olduğunca kısılarak, uzaktaki ve yakındaki objelerin netlemesi yapılır. Zaten diyafram çok kısıldığı için ışık iyice azalacağından, pozlama süresini uzun tutarak, objelerin film üzerinde belirmesi sağlanır." (Kaynak)

2 yorum:

ozancok dedi ki...

Bildiğim kadarıyla akan su, şelale fotoğrafları bu teknikle çekiliyor.
Bir de hareket eden bir nesne ile paralel hareket edip arkada sabit bulunan bir nesneyi hareket ediyormuş gibi yapan çekim tekniklerini merak ediyorum. Yani; örneğin bir bisiklet gidiyorken onun gidiş hızyla paralel bir şekilde kamerayla takip ederek fotoğraf çekmek; bu şekilde çekilen fotoğraflarda arka plandaki örneğin ağaç hareketliymiş gibi görünürken hareket halinde olan bisiklet hareketsizmiş gibi görünüyor. Ustalık işi biraz tabi, nasıl yapıldığının detaylarını merak ediyorum aslında...

T. E. Kalaycı dedi ki...

Yeni bir yazı ekledim.