İçinde gönül taşıyan özgürlük askerleri, misket bombaları ile bir halkın üzerine yağmur gibi yağdılar Bağdat'ta. Çoluk çocuk, sevgi aşk demeden bin yıllık şehirleri, destanları, efsaneleri, türküleri, hatıraları öldürdüler. Bir daha eskiye dönülemeyecek, çocukluğun geçtiği evler, bahçeler, ağaçlar bir daha görülemeyecek. İlk defa öpüşülen ağaç altında artık cesetler var, radyoaktif bombalar var, bir daha sevinçle gökyüzüne bakıp yıldızlar sayılamayacak.
Bizim üzerimize ise öyle bombalar attılar ki, insanlarımız türkülerini, hislerini ve duygularını, şiirlerini unuttular. Sevdası ve hayalleri için ölebilen insanların çocukları, üç günlük bozuk para gibi harcanan sevgilerin peşinde koştular. Önce şehirlerini, ormanlarını, derelerini feda ettiler ses çıkarmadan. Sonra aşıklarını, şairlerini, yazarlarını, türkülerini. Artık Tahir olmakta ayıp Zühre olmakta. Hatta sevda için ölünür mü hemen daha iyisini bulmak varken ?
Yaşanan üç günlük aşklara ve günübirlik ilişkilere küfür etmek yerine yine bu toprakların eşsiz bir türküsü ile göğüs gerebiliriz. Aşk için, hesapsız kitapsız bir aşk için, sevda için, hayal için, kısacası insana dair ne varsa türkülerle söyleyelim, türkülerle ağlayalım. 'Yazımı kışa çevirdin', anadolu insanın yüreğine atılan bir radyoaktif bombadır. Bu türkü ile, yer yarılır, yüreğimizde şimşekler çakar, depremler olur. Bir hüzün bulutu bizi yutar, bir hüzün fırtınası herşeyi yıkar. Bu türkü sevgiliden ayrılmadan aşk acısını, bu topraklardan ayrılmadan gurbet acısını, elindekini kaybetmeden elindekini kaybetme acısını bize en içten şekilde anlatır. Başka hiçbir türkü, hiçbir müzik, hiçbir roman, hiçbir şiir bunu bu kadar etkili anlatamaz. Tabi bu türküyü bir acıdan sonra dinlemek sanırım dünyadaki en acı verici şeydir. Acıyı çekilmez yapar, ağlatır gözler soluncaya kadar. Acıyı adam gibi yaşatır, en derinden, en saf ve en temiz...
Yazımı kışa çevirdin
Bak gözümde yaşa Leylam
Mevlam ayrılık vermesin
Gökte uçan kuşa Leylam
Aşkınla yaktın sinemi
Aldın gittin benden beni
Viran eyledin hanemi
Vurdun taştan taşa Leylam
İzzet Altınmeşe'den güzelbir yorum: http://www.youtube.com/watch?v=yqcK0F7_fbw&feature=related
Volkan Konak'ın güzel bir yorumu : http://www.youtube.com/watch?v=cCd4aLxbyj4
1 yorum:
Neşet Ertaş'a selam olsun, eline sağlık...
Yorum Gönder