Kaydırma (Pan)

Mutlaka bu tekniğin kullanıldığı fotoğraflar görmüşsünüzdür. Genellikle hareketli nesnelerin çekilmesinde (spor karşılaşmaları fotoğraflarında sıklıkla görürüz) kullanılır. Odaktaki normalde hareketli olan nesne (bisiklet yarışçısı, araba, at arabası, vb.) hareketsiz bir şekilde yakalanmışken, arka plan birbirine karışmış bir şekilde görüntülenmiştir. Bu tekniğe kaydırma adı veriliyor. Hareketli nesneyi fotoğraf makinesiyle takip ederek, pozlamayı da uzun tutarak bir çekim yapıyorsunuz ve o güzel fotoğrafı elde ediyorsunuz. Elbette ciddi anlamda tecrübe gerektiriyor. Tripod kullanımı burada da önemli. Özellikle kafası hareket edebilen tripodlar yardımıyla titreşimi önlemeniz oldukça kolay. Bununla ilgili bağlantılara aşağıda ulaşabilirsiniz.




















(Kaynak)

"Panning (kaydırma) kelimesinin kısaltılmışı olarak adlandırılan Pan çekim, sağa veya sola doğru makinayı kaydırarak durağan bir zeminde hareketli bir nesneyi çekmemize olanak sağlar. Yani bir otomobili fotoğrafta hareketli olduğunu algılamak istediğimizde yüksek enstantane ile direk otomobili çekmek yerine düşük enstantane ile giden aracı takip ederek kaydırma yöntemi ile çekimi gerçekleştiririz.Böylelikle durağan zemine bir hareket getirmiş hareketli objeyide durdurmuş oluruz." (Kaynak)

Bağlantılar:
Panning
Mastering Panning - Photographing Moving Subjects
Camera panning

3 yorum:

ozancok dedi ki...

Burada bir incelik daha var yanlız; fotoğrafı çeken kişi ustalık konuşturmuş . Şöyle ki; dikkat edildiğinde bisiklette de bir hareket var tamamen durağan gözrünmüyor (tekerler). Galiba; enstantaneyi bisikletin hareket hızından çok az bir oranda düşüğe ayarlayarak çekmiş, ince bir ayar yapmış. Çünkü bisikletin hızına tamamen paralel bir enstantane ile çekseydi, bisiklet tamamen duruyor görünürdü.

T. E. Kalaycı dedi ki...

Bisikletin tekerinin bisikletin hızından daha hızlı döndüğünü unutmamak lazım, oradaki hareket bu şekilde sağlanmıştır diye düşünüyorum :S

Adsız dedi ki...

Evet Tahir Hocama katılıyorum tekerleğin hızının fazla olması ile ilgili, bir zamanlar ben de birkaç deneme yapmıştım aslında mantık oldukça basit, hareketi fotoğraflamanın iki yol var birincisi hareketi dondurmak ikincisi hareketi göstermek, buradaki amaç hareketi göstermek olduğuna göre hareketli nesnenin hızına erişmeye çalışıp arkayı flulaştırmak lazım (pan tekniği) yada uzun pozlama ile nesneyi flulaştırmak ard alanı göstermek(klasik uzun pozlama), seçilen enstantane ve el ile kaydırma hızına doğrudan bağlı tekniğin olumlu sonuç vermesi,tabi bu açıkçası zamanla alışılan biraz tecrübe isteyen bir durum. Bence en basiti nesne ile aynı hızda giden bir araç içinden çekmek :) böylece el ile kaydırmaya gerek kalmıyor.

Fotoğraf ile ilgili yazılarınızı takip etmeye çalışacağım selamlar hocam, blog genel olarak da oldukça faydalı teşekkürler ilginize.