SQL sorgularında bir yöntem


"SELECT" komutu ile, aynı tablodan çekilen kayıtları bir rapor halinde doğrudan çıktı haline getirmek durumundaysanız ve herhangi raporlama aracı da kullanmıyorsanız; ilgili kayıtlar üzerinde yapmanız gereken toplam alma, çıkarma v.b. işlemleri de yine SQL içinde yapmak zorunda kalırsınız.

Böyle bir sorunu; T-SQL veya PL-SQL'in komutlarını kullanarak, iç içe parçalı sorgular yazarak ya da dışsal(kapsayıcı) bir "SELECT" kullanarak çözebiliriz. Bende bu dışsal "SELECT" seçeneğini denedim; bir örnek ile anlatmaya çalışayım, işinize yarayabilir.
Öğrencinin notlarını hesaplayan bir örnek yapacak olursak (PL-SQL den'de faydalanıyorum):


4 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba,
blogunuzu olusumundan beri takip etmeye calisiyorum. son zamanlarda dikkatimi ceken, bilgisayar uzerine olan yazilarinizi arttirmis olmaniz. kodveus'u bilgisayar muhendisleri disinda kisilerin de takip ettigini goz onune alirsak, eskisi gibi diger konularda da yazilarinizin devamini bekliyoruz

T. E. Kalaycı dedi ki...

Merhaba,

Açıkçası blogu açtığımızda ağırlıklı olarak "Bilgisayar" (Teknoloji) alanında yazılar yazmayı planlıyorduk fakat daha sonra diğer alanlarda da yazılarımız arttıkça blogun kategorileri arttı. Açıkçası sizin yorumunuzu okuyunca yüzümde hoş bir tebessüm oluştu, son zamanlarda Teknoloji alanında yazıların azaldığı şeklinde bir korkuya kapılmıştım. Bu yorumunuzu dikkate alarak, yazı çeşitliliğimizi elimizden geldiğince arttırmaya çabalayacağız :)

Teşekkürler.

T. E. Kalaycı dedi ki...

Bu arada önceki yazılar üzerinde bir gezinti yaptım, yukarıdaki yorumu yazdıktan sonra, ve farkettim ki gerçekten önceki yazıların konu çeşitliliği daha fazlaymış. Son zamanlarda Bilgisayar ile ilgili yazıların oranı artmış. Bu bizim son dönemlerde sürekli olarak İş ortamlarında Bilgisayar ile iç içe olmamızdan kaynaklanıyordur diye düşünüyorum. Yukarıdaki yorumu da özellikle silmedim :)

Adsız dedi ki...

yorumu dikkate aldiginiz icin tesekkur ederim. bu durumda, yazilarinizi sabirsizlikla bekliyorum :)