GNU/Linux Kurulumu Taşıma İşlemi

Gün geldi ve siz sunucunuzun bulunduğu makineyi değiştirmek istediniz, ya da olmadı GNU/Linux dağıtımınızı değiştirmek istediniz. Ne yaparsınız? En basitinden onlarda kullanıcı vardır. Bu kullanıcıları olduğu gibi aktarmanız ve kullanıcılara sunucu değişimini hissettirmemeniz gerekir. Bunu yapmanın oldukça zor ve planlanması gereken bir iş olduğunu düşünürdüm. Ama hiç öyle değilmiş :) İnternet üzerinde bulduğum bir "Nasıl" belgesi bu işi ne kadar kolay yapabileceğimi gösterdi. Kullanıcıları aktardıktan sonra elbette kurulu olan tüm sunucu hizmetlerini (apache, cvs, svn, ssh) tekrar kurmak gerekli klasörleri taşımak gerekecektir. Ama kullanıcı aktarmasına göre bu oldukça kolay bir iştir. Özetle böyle bir derdiniz olduğunda yararlanmanız için bu nasıl belgesini (ingilizce maalesef) paylaşmak istiyorum. Bu nasılı kullanarak Ubuntu GNU/Linux sunucusunun kullanıcı bilgilerini tüm ev dizinleriyle birlikte rahatça Debian GNU/Linux sunucusuna taşıyabildim.

Web (Apache) Sunucusu Aktarma:

Sunucuda sadece statik dosyalar olduğu için bu iş oldukça kolay oldu. Apache kurulumunu yaptıktan sonra sadece /var/www/ dizini altındaki bizim sunucuyla ilgili dosyaları yeni sunucuya aktarmak işimizi gördü. Daha sonra kullanıcı aktarımından sonra kullanıcı web dizinlerini etkinleştirdiğim zaman (standart olarak public_html altından sunulan) her kullanıcının web dosya sunumları aynen korunmuş oldu. Apache ayar dosyasında daha önceden yapmış olduğum (ServerTokens ve benzeri ayarlar) ayarları yeni sistemde de yapmak gerekti elbette.

CVS Aktarımı:

CVS'i aktarmak için öncelikle CVS ayar dosyasını (/etc/cvsd/cvsd.conf) aynen yeni sistemdeki dosyanın üzerinde yazdım. Daha sonra CVS depolarını tar ile izinler aynen kalacak şekilde sıkıştırıp yeni sistemde bu sıkıştırılmış dosyaları ilgili klasörde açtım (Kaynak). Denediğim bir CVS deposu eskisi gibi çalışmaya başladı. Tüm CVS depolarını tek tek deneme fırsatı bulamadım ama sanırım hepsi için bu yöntem işe yarayacaktır.

Aşağıda sıkıştırma ve açma komutlarını görebilirsiniz:

cvsrep deposunu sıkıştırmak için: tar -zcf mycvsrep.tar.gz cvsrep/

cvsrep deposunu yeni sistemde açmak için : tar -zxpf myarchive.tar.gz

Bu işlemleri yaptıktan sonra cvsd sunucusunu yeniden başlattığınız zaman sorunsuz olarak ilgili depoyla çalışmaya devam edebiliyorsunuz.

Hiç yorum yok: