Java Persistence API

Java DB kullanımını (ve elbette diğer veritabanlarını) kolaylaştıran en önemli özellik kalıcı katman ("Persistence Layer") kullanımıdır. Daha önceki bazı yazılarda Hibernate'ten bahsetmiştik. İlk denemelerinde sürekli xml dosyası hazırlamak ve transactionlarla uğraşmak çok sinirimi bozmuştu. Hibernate kullanmaktan bu yüzden vazgeçmiştim.

Geçen hafta "Java Persistence API"'yi denedim. Tek bir XML dosyası ve veri sınıflarının içerisine yazdığım "annotation"lar ile bir tek kalıcılık sınıfı kullanarak ufak projeler (ve belki de büyük) için işe yaradığını test ettim. Öğrenme aşamasında her ne kadar zorlansam da kullanışlı olduğuna karar verdim. Bundan sonra ihtiyaç durumunda bu kütüphaneyi kullanacağımdan emin olabilirsiniz.

Başlangıç İçin
Java Persistence API FAQ

3 yorum:

Mehmet Ali Ertürk dedi ki...

JEE 5'ı denemelisin. EJB3 ile birlikte annotation desteğide geliyor böylece hiç bir xml hazırlamadan rahat bir şekilde mapping yapabilmeyi sağlıyor.

T. E. Kalaycı dedi ki...

Java Persistence Framework J2EE içerisinde kullanılan kalıcı katmanın kendisi. J2EE uygulamalarından ziyade masaüstü uygulamaları geliştirdiğim için JPA 'yı tek başına kullanmak kolayıma geldi :) Öneriniz için teşekkürler. Elbette Netbean s tarafından sağlanan kolay geliştirme ortamını da değinmek gerekiyor. Her ne kadar Eclipse hayranı olsam da Netbeans'i yeni başlayanlara tavsiye ediyorum.

T. E. Kalaycı dedi ki...

Eclipse kalıcı katman projesi : EclipseLink