Java DB (Derby)

Gömülü veritabanları (Derby, HSQLDB, SQLite, Perst,....) hakkında birşeyler duymuşsunuzdur (Karşılaştırma). Java 1.6 ile birlikte kullanımları (Java DB sayesinde) kolaylaşan ve artan bu veritabanları ufak yazılımlarınızdaki küçük veritabanı ihtiyacınızı çok rahat bir şekilde karşılayacaktır. Ayrıca testlerinizi yazarken Mock (sahte) veritabanı olarak kullanabilrsiniz.

Uygun bir veritabanı yöneticisi yardımıyla daha gelişmiş (MySQL, PostgreSQL,Oracle,vb.) bir veritabanına geçmeniz (eğer standart SQL yazıyorsanız) iyice kolaylaşacaktır. Hani geçmenize bile aslında gerek olmayacaktır ya çok kullanıcılı, çok örnekli yazılımlar için bu ihtiyacınız olabilir.

Kurulum oldukça basit, sadece derby.jar dosyası olarak dağıtılan kütüphaneyi projenizin "classpath"ine eklemeniz yeterli. Daha sonra yapacaklarınız standart veritabanı bağlantısında yaptıklarınızdan farklı değil. JDBC sürücüsü olarak "org.apache.derby.jdbc.EmbeddedDriver", JDBC url'si olarak "jdbc:derby:kumanifest;create=true" kullanılmaktadır. "create=true" eklentisi eğer veritabanı yoksa yaratılmasını sağlamaktadır. Bundan sonra yapılacakların normal bir JDBC bağlantısında yapılanlardan bir farkı yoktur. Bu konuda iyi örneklerden biri şu yazıda anlatılmaktadır.

Hiç yorum yok: