Kevin Smith Filmleri

Dogma'yı izleyerek haberdar olduğum Kevin Smith, Dogma'daki farklı bakış açısı, eleştirel yazarlığı ve Star Wars hayranlığıyla ilgimi çekmişti. Bu Dogma filminin Jersey Üçlemesi adlı bir serinin filmi olduğunu öğrendiğimde üçlemenin önceki filmlerini de izlemeye karar verdim.

Clerks çoğu kişinin duymuş olabileceği bir film. Quik Stop dükkanında o gün dükkanda olmaması gereken tezgahtar ve yandaki video kiralama dükkanındaki tezgahtarın bir günlük ( sanırım bir günlüktü :S ) macerasını anlatıyor. Kadın erkek ilişkilerine de değiniyor. Ve Jay ile Sessiz Bob'la tanışmamız sağlanıyor.

Mallrats gün başlarken sevgilileri tarafından terkedilen iki arkadaşın teselli bulmak için büyük bir alışveriş merkezine gitmeleri, orada yaşadıkları olaylar ve kadın erkek ilişkilerine değiniyor. Günün sonunda elbette mutlu son yaşanıyor. Elbette Jay ve Sessiz Bob karşımıza burada da etkili rollerle çıkıyorlar :)

Chasing Amy bence değişik bir film. Bir lezbiyene aşık olan çizgiroman çizerinin bu kızla arkadaş olmasını, çizgiromanı beraber çizdiği arkadaşıyla bozuşmalarını, lezbiyen kızla sevgili olup daha sonra kızın geçmişiyle ilgili kendince dayanılmaz birşey öğrendikten sonra ayrılmalarını ve travmaları anlatıyor. Jay ve Sessiz Bob yine karşımıza çıkıyorlar.

Dogma filmi, iki kaçak meleğin Katolik mezhebi tarafından yaratılmış olan bir açığı değerlendirip Tanrı'yı hata yapan konumuna düşürüp insanlığı yoketmelerini önlemek için Hz. İsa'nın bilinen en son soy varisinin çağrılmasıyla başlıyor. Olaylar gelişiyor. Ve Jay ve Sessiz Bob bu filmde daha fazla karşımıza çıkıyorlar. Duyduğum kadarıyla bu film katolik mezhebi karşıtlığı ve tanrı tasviri nedeniyle bazı ülkelerde yasaklanmıştı. Ayrıca Kevin Smith tehdit mektupları da almış.

Son olarak Jay and Silent Bob Strike Back filmini izledim. Bu filmde Jay ve Sessiz Bob'un kendilerinden esinlenilerek yaratılmış olan çizgi romanın film yapılmasını, internette kendilerine (daha doğrusu onlardan esinlenilerek yaratılan Bluntman and Chronic'e) film küfür edenlerin olması nedeniyle engellemeye çalışmalarını ve yol hikayelerini anlatıyor.

Kevin Smith bu filmlerinde yarattığı sanal bir dünyayı kullanıyor. Tüm karakterler filmlerde karşımıza farklı zamanlarda çıkabiliyor. Bu filmleri farklı bir komedi örneği olarak izlemenizi tavsiye ederm. Ancak belden aşağı (bol küfürlü, hem de çok bol) espriler tadınızı çok kaçırıyorsa hiç tavsiye etmem. Jay ve Sessiz Bob'tan zevk almamın belki de en önemli nedeni Jay'in inanılmaz derecede küfürlü konuşmasıdır (Örn: Jay'in küfürlü rapi).

Kevin Smith ekşisözlük girişi
Jay and Silent Bob

Hiç yorum yok: