Ericsson bilgisayar dağıtıyor (Yalan!!! :)

Ev arkadaşlarımdan birine şu klasik "bunu 20 kişiye gönderin kazanın", " şans meleği için bunu en sevdiğiniz n kişiye gönderin" maillerinden geldi. Ben de mail için bir araştırma yaptım. Nisan 2000'den beri bu mail ve türevlerinin dolaştığı iddia ediliyor. İlginç olan aslı mutlaka başka bir dilde olan bu maili hangi akıllı Türkçe'ye çevirdi.

Gelelim bu tip maillerde ne tür önlemlerle hoax ("sahte", "hile") olduğunu anlayabilirsiniz. Aşağıdaki maili inceleyelim:

KONU: Tasinabilir bilgisayar ( Laptop)

Herkese selamlar ERICSSON firmasi bedava tasinabilir bilgisayar dagitmaktadir.
Bunu, ayni sekilde davranan NOKIA sirketine karsilik vermek icin yapmakta.
ERICSSON boylelikle ununu daha yayginlastirmak amacini gutmekte ve yeni, WAP modeli tasinabilir bilgisayarini parasiz olarak dagitmaktadir. Bunun icin yapmaniz gereken sey, bu e-mail i 8 arkadasiniza gondermektir. Bunu yaptiginizda iki hafta icinde , bir adet T18 modeli ERICSSON bilgisayar alacaksiniz. Mesaji 20 yada daha fazla kisiye gondermeniz halinde ise,
alacaginiz bilgisayar ERICSSON R320 modeli olacaktir.

ONEMLI : bu e-mailin bir kopyasini
anna.swelung@ericsson.com
adresine gondermeniz sarttir!

Yukarıdaki mail için ilk yapılması gereken bu anna.swelung@ericsson.com adresini google veya benzeri bir arama motorunda aratmak olmalıdır. Aratma sonucunda mutlaka ilgili siteler çıkacaktır. Mesela google araması sonucu çıkan ilk sitede bu maillerin sahte olduğu açıklanmış.

İkinci olarak verileceği söylenen ürün gerçekten var mı kontrol etmek lazım. Ben Ericsson'un T18 dizüstü bilgisayar ürettiğine inanmıyorum. Gene bir google araması ile, veya bahsedilen firmanın web sitesinden ürünleri inceleyerek sonuca ulaşabilirsiniz.

Özetle vahşi kapitalizmin insanların sırtından en küçük kuruşu bile sömürerek kazanmaya çalıştığı bir durumda bu şekilde basit sebeplerle bedava ürün vermeyeceği gerçeğini unutmamak lazım. Unutulmamalı ki, bu tip mailler genellikle gereksiz mail trafiği yaratmak, mail adreslerini toplamak vb. nedenlerle yapılmaktadır. Unutmayın ki bu mail bir şekilde ilk gönderene geri dönecektir.

Hiç yorum yok: