Yazımı kışa çevirdin

İçinde gönül taşıyan özgürlük askerleri, misket bombaları ile bir halkın üzerine yağmur gibi yağdılar Bağdat'ta. Çoluk çocuk, sevgi aşk demeden bin yıllık şehirleri, destanları, efsaneleri, türküleri, hatıraları öldürdüler. Bir daha eskiye dönülemeyecek, çocukluğun geçtiği evler, bahçeler, ağaçlar bir daha görülemeyecek. İlk defa öpüşülen ağaç altında artık cesetler var, radyoaktif bombalar var, bir daha sevinçle gökyüzüne bakıp yıldızlar sayılamayacak.

Bizim üzerimize ise öyle bombalar attılar ki, insanlarımız türkülerini, hislerini ve duygularını, şiirlerini unuttular. Sevdası ve hayalleri için ölebilen insanların çocukları, üç günlük bozuk para gibi harcanan sevgilerin peşinde koştular. Önce şehirlerini, ormanlarını, derelerini feda ettiler ses çıkarmadan. Sonra aşıklarını, şairlerini, yazarlarını, türkülerini. Artık Tahir olmakta ayıp Zühre olmakta. Hatta sevda için ölünür mü hemen daha iyisini bulmak varken ?

Yaşanan üç günlük aşklara ve günübirlik ilişkilere küfür etmek yerine yine bu toprakların eşsiz bir türküsü ile göğüs gerebiliriz. Aşk için, hesapsız kitapsız bir aşk için, sevda için, hayal için, kısacası insana dair ne varsa türkülerle söyleyelim, türkülerle ağlayalım. 'Yazımı kışa çevirdin', anadolu insanın yüreğine atılan bir radyoaktif bombadır. Bu türkü ile, yer yarılır, yüreğimizde şimşekler çakar, depremler olur. Bir hüzün bulutu bizi yutar, bir hüzün fırtınası herşeyi yıkar. Bu türkü sevgiliden ayrılmadan aşk acısını, bu topraklardan ayrılmadan gurbet acısını, elindekini kaybetmeden elindekini kaybetme acısını bize en içten şekilde anlatır. Başka hiçbir türkü, hiçbir müzik, hiçbir roman, hiçbir şiir bunu bu kadar etkili anlatamaz. Tabi bu türküyü bir acıdan sonra dinlemek sanırım dünyadaki en acı verici şeydir. Acıyı çekilmez yapar, ağlatır gözler soluncaya kadar. Acıyı adam gibi yaşatır, en derinden, en saf ve en temiz...

Yazımı kışa çevirdin
Bak gözümde yaşa Leylam
Mevlam ayrılık vermesin
Gökte uçan kuşa Leylam

Aşkınla yaktın sinemi
Aldın gittin benden beni
Viran eyledin hanemi
Vurdun taştan taşa Leylam

İzzet Altınmeşe'den güzelbir yorum: http://www.youtube.com/watch?v=yqcK0F7_fbw&feature=related

Volkan Konak'ın güzel bir yorumu : http://www.youtube.com/watch?v=cCd4aLxbyj4

Teknik Emek Gücünün Örgütlenmesi-Bilişimde Örgütlenme

Krizin gittikçe hissedildiği; işten atmaların, hak gasplarının arttığı bir dönem yaşıyoruz. Bununla beraber doğal olarak bu konuyla ilgili bilinçlenme etkinlikleri, bilgi paylaşımları da artıyor. Ancak elbette bilmek hiçbir şey için yeterli değil. Sorunun nedenlerini araştırmak, çözüm yolları aramak kadar çoğalarak eylemliliklere yüzünü dönmek yani örgütlenmek de önemli.
Bir süredir bilişim alanındaki örgütlenme ile ilgili çalışmaları buradan duyurmaya çalışıyoruz. Bu konuda paneller yapılıyor; forumlar, söyleşiler, eylemler düzenleniyor. Son olarak bu konuyla ilgili İstanbul'da 31 Ocak'ta bir etkinlik yapılacak:

31 Ocak 2009

Panel: Teknik Emek Gücünün Örgütlenmesi
Saat: 14.00 - 16.00

PANELİSTLER:

Prof. Dr. Atilla Göktürk - Muğla Üniversitesi
Mehmet Beşeli - Birleşik Metal-İş Genel Sekreter Yrd.
Kurtuluş Kaya - EMO İst. Şube Başkan Yardımcısı
Özgür Günay - Elektronik ve Haberleşme Mühendisi
Ece Kocabıçak - Bilgisayar Mühendisi
Forum: Bilişimde Örgütlenme
Saat : 16 30 - 18 00
Yer: İstanbul Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü - Balmumcu (Darphane Karşısı)

Kaynaklar: istanbul.emo.org.tr

EMO İzmir'de "Hizmet Sözleşmeleri ve İş Kanunu" Söyleşisi

Ekonomik kriz gerekçe gösterilerek üyelerimize yönelik işten çıkarmalar, hak kayıpları yaşanmaktadır. Krizin başlaması ile birlikte bu tablonun üyelerimize etkisini görmek ve çözüm üretmek amacı ile EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu tarafından "çalışma grubu" oluşturularak, EMO İzmir Şubesi sekreteryasında TMMOB‘ye bağlı diğer Odalar ile de birlikte çalışmalar yürütülmektedir.

Üyelerimizin, hizmet sözleşmeleri, iş hukuku, mühendis sözleşmeleri, sendikal durum konularında bilgilerini ve farkındalığını artırmak ve yaşanan süreçleri değerlendirmek amacı ile 28 Ocak 2009 Çarşamba günü saat 18.30‘da Şubemizde "Hizmet Sözleşmeleri ve İş Hukuku" başlıklı söyleşi düzenlenecektir.

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

www.izmir.emo.org.tr

Kaydırma (Pan)

Mutlaka bu tekniğin kullanıldığı fotoğraflar görmüşsünüzdür. Genellikle hareketli nesnelerin çekilmesinde (spor karşılaşmaları fotoğraflarında sıklıkla görürüz) kullanılır. Odaktaki normalde hareketli olan nesne (bisiklet yarışçısı, araba, at arabası, vb.) hareketsiz bir şekilde yakalanmışken, arka plan birbirine karışmış bir şekilde görüntülenmiştir. Bu tekniğe kaydırma adı veriliyor. Hareketli nesneyi fotoğraf makinesiyle takip ederek, pozlamayı da uzun tutarak bir çekim yapıyorsunuz ve o güzel fotoğrafı elde ediyorsunuz. Elbette ciddi anlamda tecrübe gerektiriyor. Tripod kullanımı burada da önemli. Özellikle kafası hareket edebilen tripodlar yardımıyla titreşimi önlemeniz oldukça kolay. Bununla ilgili bağlantılara aşağıda ulaşabilirsiniz.




















(Kaynak)

"Panning (kaydırma) kelimesinin kısaltılmışı olarak adlandırılan Pan çekim, sağa veya sola doğru makinayı kaydırarak durağan bir zeminde hareketli bir nesneyi çekmemize olanak sağlar. Yani bir otomobili fotoğrafta hareketli olduğunu algılamak istediğimizde yüksek enstantane ile direk otomobili çekmek yerine düşük enstantane ile giden aracı takip ederek kaydırma yöntemi ile çekimi gerçekleştiririz.Böylelikle durağan zemine bir hareket getirmiş hareketli objeyide durdurmuş oluruz." (Kaynak)

Bağlantılar:
Panning
Mastering Panning - Photographing Moving Subjects
Camera panning

Uzun pozlamalı (exposure) fotoğraflar

DPS sitesinde yine oldukça güzel çalışmaların yayınlandığı bir yazı yayınlanmış. Diyaframın açık kalma süresini yüksek tutarak (uzun pozlama) çekilen fotoğraflardan esinlenerek siz de yaratıcı fotoğraflar çekebilirsiniz.

"Uzun pozlama: 1/30 sn veya daha uzun süre (1/8, ¼, 1 sn vb) pozlama yapılmasıdır. Tripod adı verilen bir üç ayak sistemi kullanılmalı ve fotoğraf makinesi sabitlenmelidir. Aksi takdirde, eldeki titremeler, fotoğrafı bozacaktır. Eğer ortamda bir tripod yoksa, fotoğraf makinesini sabitlemek gerekir. Bu amaçla yapılabilecek en iyi şeylerden birisi, bir yere yaslanmaktır. Gece fotoğrafları, uzun pozlama süreleriyle çekilir. Buna karşılık diyafram, mümkün olduğunca kısılarak, uzaktaki ve yakındaki objelerin netlemesi yapılır. Zaten diyafram çok kısıldığı için ışık iyice azalacağından, pozlama süresini uzun tutarak, objelerin film üzerinde belirmesi sağlanır." (Kaynak)

En İyi 100 Yazılım Mühendisliği Kitabı Listesi

Jurgen Appelo tarafından hazırlanmış en iyi 100 yazılım mühendisliği kitabı listesine şu adresten ulaşabilirsiniz.

Bilişim Teknolojileri

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında paylaşılan bilişim teknolojileri notlarına dileyenler bu adresten erişebilir. Hatta buradan ilginç konulara yönelik notlara da erişebilirsiniz :) Boş zaman bulduğumda ilgilendiğim bazı konuları inceleyebilirim.

Referans kartları

Developer Zone sitesi yazılım geliştiriciler için ücretsiz olarak referans kartları indirebilecekleri bir bölüm açmış. Üye olmak ve gerekli bilgileri vermek gerekiyor ama referans kartları (her ne kadar İngilizce olsa da) bazı konularda temel ve referans bilgiler içeriyor. Ben ilk olarak Java'da XML kullanımını anlatan referans kartını indirdim, bir geliştiricinin Java içerisinde XML kullanmak istediğinde rahatlıkla başvurabileceği temel bilgileri içeriyor, oldukça yararlı olacağını düşünüyorum.

RFID ve spor

RFID teknolojisinin futbol ve basketbol gibi istatistiklerin çok önemli olduğu alanlarda kullanılabileceğini düşünürdüm; düşünmekle de kaldım. İşte bu haber de eyleme geçirenleri anlatıyor.

Bilişim Alanının Değerlendirilmesi ve Bilişim Alanında Örgütlenme Paneli




Bilişim bilgi ve bilginin otomatik olarak işlenmesiyle ilgilenen bir yapısal bilim dalıdır. Bilişim bilimi hesaplama, bilgi verme ve yazılım ve donanım üzerindeki işlemler üzerine çalışmaktadır. Pratikte bilgisayarlarla ilgili konuları kapsar. Bilişim alanı donanım, yazılım, hizmetler (bilgi hizmetleri, internet hizmetleri, vb.) ve telekom alt alanlarını kapsamaktadır.
Bilişim alanının durumunun ortaya konulmasının hedeflendiği “Bilişim Alanının Değerlendirilmesi ve Bilişim Alanında Örgütlenme” etkinliği 10 Ocak Cumartesi günü saat 14:00'te İzmir'de Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nde panel-forum şeklinde gerçekleştirilecektir.
Üretim süreci, alanın iktisadi değerlendirmeleri, krizin alana yansımaları, bilişim alanı, bilişim alanı sorunları, bu alanda örgütlenme; başlıkları çerçevesinde bilişim alanını ve beraberinde bu alanda çalışanların durumunun değerlendirileceği etkinlikte yapılan ve yapılabilecek çalışmalar, mesleki değerlendirmelerden bahsedilecek ve son olarak da yaşanan IBM süreci aktarılacaktır.
Soru-cevap bölümünde salondaki katılımcıların görüşlerinin, sorularının alınarak İzmir'deki durumu ortaya çıkarmak hedeflendiği için; bu alana dair söyleyecek sözü, derdi olan herkesi panele bekliyoruz.


EMO İzmir Şubesi Bilgisayar Mühendisliği Meslek Dalı Komisyonu(BMDK)


Konuşmacılar
Prof. Fuat Ercan - Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Kurtuluş Kaya - EMO İstanbul Şube Başkan Yardımcısı
Nedim Akay - IBM Eski Çalışanı
Yürütücü
Meltem Yıldırım - EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi


Saat : 14:00
Yer : Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi
(Eski İtfaiye Binası)
Şair Eşref Bulvarı No: 1/A Çankaya
http://www.apikam.org.tr/