Linux 2.6.28 Kerneline İlk Bakış

Linux 2.6.28 kerneli resmi olarak yayınlandı. İnternet üzerinde karşıma çıkan bir ilk bakış yazısını okurken bir yandan da Filistin'de, Gazze'deki olaylarla ilgili bir yazıyı okuyordum. İnsan bir an düşünüyor. Bu ne biçim çelişkidir. Linux kerneli yenilikleriyle beraber oldukça kolaylaştırıcı, yararlı şeyler getirmiş. Ama neye yarar? İşimi kolaylaştıracak, artık daha hızlı bir şekilde disklerimi hatalara karşı tarayabileceğim, grafik kartım daha verimli kullanılacak. Falan Filan. E Peki Gazze'de veya dünyanın başka bir yerinde savaş nedeniyle, düzen nedeniyle, açlık nedeniyle, yokluk nedeniyle ölen ve hayatı boyunca bir bilgisayarı olmayacak, bilgisayar görmeyecek olan çocuğa, insana ne faydası var bu kernelin? Bilim ve teknoloji artık çığrından çıkmıştır. İnsanlık için bir işe yaradığı yoktur. Tamamen egemenlere yaramaktadır. Eğer bir Filistin'li çocuğun ölmesine seyirci kalıyorsam ve umursamıyorsam, kernelin yeni sürümü çıkmış, bu da bana yılbaşı hediyesi olmuş neye yarar.

Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne
allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar
oynasınlar türküler söyliyerek yıldızların arasında
dünyayı çocuklara verelim
kocaman bir elma gibi verelim sıcacık bir ekmek somunu gibi
hiç değilse bir günlüğüne doysunlar
bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı
çocuklar dünyayı alacak elimizden
ölümsüz ağaçlar dikecekler
Nazım Hikmet

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Hocam ağzına sağlık.

Adsız dedi ki...

gazze.. içim yanıyor.

Adsız dedi ki...

Güzel bir yazı. Hepimizin içi yanıyor, hem de dünyada hergün olan biten pekçok şey için yanıyor içimiz. Ama insan bazı şeyleri değiştirmeye, umursamaya günlük hayatından başlamalı en önce. Dünyayı değiştirmek istiyorsak kendimizden başlamalıyız. Öyle ya, insan gözünün önündekini umursamazken dünyanın başka yerinde olanları umursarsa bu daha da fena bir çelişki değl midir?

T. E. Kalaycı dedi ki...

Merhaba,

Yorumlar için teşekkür ederim. Kesinlikle söylediğinize katılıyorum, öncelikle kendimizden ve çevremizden başlamamız gerekiyor değiştirmeye, duyumsamaya ve umursamaya. Daha sonra zaten bu duygular evrenselleştiği ölçüde insan bencilliğini yoketmiş oluyor :)

ozancok dedi ki...

Bugün Gazze'deki çocuklar, dün Irak'taki 1 milyona yakın sivil ve hergün dünya'da günde 1 doların altında yaşamaya alışmış 1,5 milyar insan (5 doların altında kalan 3,5 milyar insan) ve bunların farkında olup seyirci kalan tuzu kurular (günde 5 doların üstünde harcama şansı olan herkes bence) bunun bencilliklerini eklediler mi al sana yaşadığımız dünya sistemi...Sonrası mı? Sonrasında bundan her türlü siyasi sosyal rant elde eden siyasilerden başlayarak tüm dünyadaki ülke yöneticilerine yazıklar olsun.