İki ses bir biyografi

Fidel Castro ile yapılan uzun süreli bir röportaj sonucu Ignacio Ramonet tarafından yazılan kitabın Türkçe çevirisini yeni bitirdim. Küba ile ilgili olarak, doğrudan birinci ağızdan birinden duyduklarım yaşadığım bilgi eksikliğini gösterdi. Günümüzde herşeyin bilgi olduğu bir çağda ne kadar eksik bilgiler, yanlış bilgilere sahip olduğumuzu farkettim. Küba ile ilgili olarak, oradaki devrimle ilgili olarak ve diğer ilgili konularda birinci ağızdan bir şeyler öğrenmek, yanlış bilgileri ayıklamak istiyorsanız kitabı öneririm. Hayranlık uyandıran bazı yeni bilgileri de kitap sayesinde öğrenebiliyorsunuz. Örneğin Afrika'daki sömürgecilik, işgalcilik, faşizm karşıtı (apartheid rejimine karşı) savaşlarda ve direnişler Küba'nın desteğini ilk defa bu kitap sayesinde öğrendim. Özetle okuyun, okutun.

Aldığım bazı notlar:
(Tırnak içindekiler doğrudan Fidel Castro'nun söyledikleri)
sf. 267 İnsanların gereksiz tüketimler yapmasını önlemek için hiçbirşey bedava olmamalıdır
sf. 270 "Belki de güç sahibi birinin vermesi gereken en zor mücadele, kendisine karşı vereceği mücadeledir, kendi kendi kontrol etme mücadelesidir. Bu, en zor şeylerden biri olsa gerek"
sf. 287 "İnsanlığın sorunları ulusal bağlamda çözülemez, çünkü küresel bir hakimiyet söz konusu: buna da neoliberal küreselleşme deniyor. Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Bankası, Uluslararası Para fonu hakimiyetçi-sömürücü bir düzenin kurallarını koyuyor. Bu köleci, derebeyci bir düzen."
sf. 294 "Hayalperest diye bir şey yoktur. Bunu size hayal bile edemediği şeylerin gerçekleştiğini görme ayrıcalığına sahip olmuş bir hayalperest söylüyor"
sf. 447 "Maaşıma asla zam yapılmadı. Elimde başka bir para biriminie çevrilebilir bir döviz olmadan ölme şerefine erişeceğim. Anılarımı yazmam, kitaplar yazmam için milyonlar teklif ettiler, ama bunu asla yapmadım. Hep şöyle dedim 'Bunu yaparsam okullar için yaparım'. Bu tarz kuralları olunca insan kendini huzurlu, gerçekten mutlu, güçlü hissediyor. Bir devrimcinin havsalası haksızlığı almaz. Alamaz."
sf. 447 "Bu halk şovenizmle, fanatizmle değil, fikirlerle eğitilmiş bir halk. Öyle olmasa ayakta kalamazdı. Bir ülke ancak fikirlerle ayakta kalabilir.
sf. 455 "Asıl başarı fikir ve ilkelere devamlı sadık kalmış olmakta - insanoğlunda sık sık görüldüğü üzere - güç yüzünden kibre ve istismara kapılmamış olmakta."
sf. 457 "Ben herkesin dahi olduğunu düşünüyorum; bilgisayar konusunda değilse, müzik konusundadır, mekanik konulardadır; deha herkeste var, kimisi bir konuda dahi, kimisi bir başka konuda. Tüm bir toplumu kalkındır ve eğit - biz bunu yapıyoruz - bakalım sonuç ne olacak."
sf. 459 "Kültürlü olmak özgür olmanın tek yoludur" (Marti)

Ayrıca bu kitap sayesinde okunması gerekenler listem biraz daha kabardı :D

Hiç yorum yok: