Fiber kablolar

Dün vinç ile yapılan bir kazı sırasında 400 mt lik single mode fiber kablomuzu kopardılar. Uzun mesafe olduğu için single mod kullanılmıştı burada ve bu da maliyeti daha yüksek olan bir kablo. Neden böyle olduğuna baktım, merak ederseniz aşağıda anlatılmış:

---
Fiber’in iç yapısı :

Optik Fiber en az iki bölgeden oluşur. Günümüzde kullanılan fiber’ler en az üç bölgeden oluşmaktadır. Bunlar Core (Çekirdek), Clad (Kabuk) ve Coating (Kaplama)
1-Core (Çekirdek) : Core merkez bölgedir ve ışıgın yolculuk ettiği bölge burasıdır. Su borusunun içindeki hareket eden suya benzetebiliriz.
2-Clad (Kabuk): Clad ise ışığın yalnız hareket etmesini ve dış ortama sızmamasını sağlar. Kısacası yolculuk eden ışığı çevresel etkenlerden korur veya yalıtımını sağlar. İkinci görevi ise fiber’ın boyutunu arttırır ve böylelikle fiber’ın dayanıklılığını ve kullanım kolaylığını arttırır.
3-Coating( Kaplama) : Coating veya bir diğer adıyla buffer coating en dış yüzeydir ve Kimyasal ve mekanik zararlardan koruyan en dış tabakadır.

Optik Fiber’ın tipleri Avantaj ve Dezavantajları:

İki tip Optik Fiber vardır. Single Mode Fiber ve Multi Mode Fiber.

a-Single Mode Fiber : Yolculuk eden ışığın tümü tek bir yol üzerinde hareket eder. En yüksek kapasitedeki bilgi multimode fiberden daha iyi iletirler. Çünkü sinyalin yayılması ve clad’a çarparak ilerlemesi yoktur.
b-Multi Mode Fiber : Yolculuk eden ışık çoklu yol üzerinden hareket eder. Data alma ve gönderme single mode fiber’a göre daha yavaş ve kısa mesafelidir.
------------
Kaynak: http://www.bilgiportal.com/v1/idx/35/1725/Network/makale/Fiber-Optik-Nedir-Hakknda-Ksa-Bir-Bilgi.html

Hiç yorum yok: