Yurtdışı çalışma ücretleri

Yurtdışındaki(Belçika) bir firma ile bir iş görüşmesi yaptı dün arkadaşım; "kendini 5 yıl içinde nerde görmek istiyorsun" gibi gereksiz bir kaç soruyu geçtikten sonra esas soru gelmiş "önceki işinde ne kadar alıyordun? Şimdi ne kadar para istiyorsun?" demişler. Önceden kafasında oluşturduğu bir senelik fiyatı söylemiş; "net mi brüt mü" demişler, net demesi ile birlikte "çok değil mi?" demişler.

Bu konuşmadan sonra sanki abartı bir tutar söylemişiz izlenimi oluştu bizde. Bir Bilgisayar Mühendisi Belçika'da yıllık ne kadar maaş alıyordu ki? Yaşam standardı indeksleri var ülkelerin, İngiltere de 20 alıyorsan Türkiye'de 12 alırsın mesela. Bunu araştıralım dedik ve uluslararası bir maaş hesaplayıcı bulduk:
http://www.salaryexpert.com/index.cfm?FuseAction=FreeSalaryTools.Dsp_FreeSalaryTools

İstediği para hiç de fazla değilmiş, hatta ortalama maaşında çok altında bir para istemiş; insan kaynakları çarşıdan mal alır gibi pazarlığını yapıyor her yerde demek. Emeğin pazarlığı.

Yurtdışında çalışacaksanız, bu site isteyeceğiniz maaşı belirlerken işinize yarayacaktır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Evet Türkiye'de emeğe saygı çok az. Karşındaki insanı ne kadar çok kandırırsan o kadar karlısın anlayışı var. Uzun vadede düşünce yok. Gönderdiğiniz site gerçekten bilgilendirici.