Ubuntu Feisty Fawn

Geçtiğimiz hafta elime geçen Ubuntu'nun son sürümü Fesity Fawn ile yeni bir Linux macerasına başladım. Daha önceden XP'nin yanında Pardus vardı bilgisayarımda. Pek çok işi Pardus'la halletmek güzeldi ama ekran kartı probleminden dolayı divx filmlerde bir kalite problemi yaşıyordum. Ubuntu ile bu problem ortadan kalktı. Yalnız bu sefer divx'lerde başka bir problem çıktı karşıma: altyazılar. Ubuntu ile beraber gelen Totem Movie Player'da altyazıyı görüntüleyebilmeniz için film ile altyazının adının aynı olması gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra da filmi oynatmaya çalıştığnızda "internal data flow error" hatasını veriyor.

Problemin çözümü için nette bakındım, pek çok kişide aynı problem var ama tam bir çözüm yok gibi. Aslında kesin bir çözüm yöntemi yayınlanmış da olabilir ama ben geçici çözümü denedikten ve filmi altyazısıyla açmayı başardıktan sonra filme daldığım için sonradan tekrar araştırmaya üşenmiş de olabilirim. Peki geçici çözüm nedir derseniz söyleyeyim: Israrcı olmak! Evet program yukardaki hatayı verdiğinde "yok canım yoktur öyle bir hata bi daha dene bakayım sen" diyerekten play tuşuna bi daha basıyorsunuz. 2. veya 3. denemenizde film açılıyor :)

Bu problem dışında, ethernetten bağlı olan adsl modemimi görmede, windows disklerini otomatik algılamada, wireless kartı tanımada en ufak bir problem olmadı. Eski Linux sürümlerinde az uğraşmazdık bunlar için...

Makyaj olayında da Vista'nın çok bir haltmış gibi tanıttığı şeffaf pencereler ve üç boyutlu masa üstünü sessiz sedasız sunuyor yeni Ubuntu'muz. Ekran görüntülerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.


1 yorum:

T. E. Kalaycı dedi ki...

MPlayer denemeni tavsiye ederim. Altyazıları yükleyebilmek için sağ tuş menüsünde bir seçenek sunuyor. Ben nedense Totem yerine sürekli MPlayer'ı tercih ediyorum :S