Özgür BIOS

BIOS bilgisayar açıldığında standart donanım yüklemesi, yüklenecek olan işletim sisteminin veya yükleyicilerin (lilo, grub vb.) yüklenmesi işlerinden sorumlu olan ve artık günümüzde geçmişten farklı olarak bir yazılım olarak nitelendirilen (önceden de yazılımdı ama ROMlara yazıldığı için değiştirilemiyordu) ve her bilgisayarda bulunan bir birimdir. GNU artık değiştirilebilen BIOS'un donanım zoruyla verilmesinden ve sadece çalıştırılabilir (exe) dosyalar yardımıyla değiştirilen bu yazılımın da serbest (özgür) yazılım olması gerektiğini söylüyor. Her yazılımda olduğu gibi BIOS yazılımında da istediğimizi kullanma özgürlüğümüzü savunuyor. Bu nedenle bu konuyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Ancak elbette donanım (özellikle BIOS) üreticileri bu konuda pek yardımlaşma yapmak istemiyorlar. "Trusted computing" (GNU Treacherous computing'i tercih ediyor) bahane edilerek özgürlüğümüze saldırıldığını söylüyor.

Sözün özü benim bu kadar yazmamım sebebi GNU'nun Free BIOS (Özgür BIOS) kampanyasını duyurmak ve bunu bir örneği olan LinuxBIOS projesinden bahsetmekten ibarettir. Meraklısına duyurmaktan ibarettir amacım :)

Not:Bilgisayarınıza güvenebilir misiniz? yazısını özellikle tavsiye ederim. Büyük firmaların "Trusted Computing" (GNU'nun deyimiyle Hain Bilgi işlem) konusundaki ikiyüzlü ve özgürlüğü kısıtlayıcı davranışları hakkında önemli bilgiler içeriyor.

Hiç yorum yok: