25 Yıllık Birikim: GCC

GNU tarafından geliştirilen GCC derleyicisi bu yıl 25. yaşını kutluyor. İlk olarak 1987 yılında Richard Stallman tarafından dağıtılan GCC, Özgür Yazılım Vakfı tarafından GPL ile dağıtılan önemi büyük özgür bir araçtır.

25 yıldır özgür yazılım dünyasına bütük katkılar sağlayan bu derleyici günümüzde çoğu GNU/Linux, BSD, Mac OS X dağıtımlarında kullanılan temel derleyicidir. Her ne kadar ilk çıktığında GNU C Compiler (GNU C Derleyicisi) adını almış olsa da bugün bir çok dili destekliyor (dolayısıyla adı da değişmiş durumda: GNU Compiler Collection - GNU Derleyici Derlemesi)  : C++, Objective C, Objective C++, Fortran, Java, Ada, Go. GCC'nin Bu dillerin kütüphanelerini de barındırdığını belirtelim.

22 Mart günü, 25. yılını kutlayan bu derleyicinin yeni GCC 4.7.0 sürümü  de yayınlandı. Değerini pek de anlayamadığımız (ama pek çok yerde kullanılan ve kullandığımız) bu araç, özgür yazılım dünyasının temel altyapı gereksinimlerinden birini karşılıyor. 1989 yılından 2012 yılına GCC'nin gelişim çizgisini anlatan bu video (33 dk. olduğunu belirteyim), nereden nereye gelindiğini gösterecektir.

Ayrıntılı bilgi için: http://gcc.gnu.org/

Not: Başlığa aldanmayın, 25 yıllık değil aslında belki de binlerce yıllık bir birikim GCC'yi bugüne taşıyor. Bilimin üretimlerinin ilk merak eden insandan günümüze birikimsel bir şekilde oluştuğunu savunan biri olarak başlığı bu duruma özel olarak değerlendirmenizi rica ediyorum.

Hiç yorum yok: