Open Video ve HTML 5

Firefox 3.5'in çıkmasıyla beraber "Open Video" kavramı da ön plana çıkmaya başladı. Daha önce Dailymotion'un Open Video desteğini gösterdiği denemeyi görmüştüm, youtube'unda bir deneme sayfası var.

Open Video kavramı HTML 5 ile ilgili bir kavram. Bu sitede daha önce açık kaynak, açık standartlarla ilgili yazılar gördünüz. Burada Açık Kaynak, Açık Standartların neden kullanılması gerektiğini tekrarlamadan bir özet geçmek lazım. Open Video, patentsiz ve açık bir standart olan Ogg Theora ve Vorbis kodeklerinin kullanılmasıyla, tamamen doğal olarak video ve ses desteğini kasteden bir kavram. Böylece Mozilla ve Google tarayıcı geliştiricileri "plugin prison" (eklenti hapishanesi)nden kaçışı amaçlıyorlar. Günümüzde İnternet üzerinde videoların ağırlıklı olarak Flash, Quicktime ve Silverlight (üçü de patentli, sahipli standartlar) eklentilerini gerektirdiği ortadadır. Bu open video yardımıyla artık eklenti kurmadan video izlememiz kolaylaşacak diye ümit ediyorum. Amaçlanan bu. Bu konuyu fazla uzatmadan Firefox tarafından Open Video kavramının ön plana çıkarılmasıyla ilgili şu yazıyı (İngilizce) ilgilere öneririm.

Gelelim HTML 5'e. Sürüm numarasından da anlayacağınız gibi HTML 5, HTML işaret dilinin bir sonraki sürümü. Bir çok yeni öğe (section, article, video, audio, aside, header, footer, nav, dialog, figure, embed, mark, meter, canvas, progress, time, command, datagrid, details, datalist, keygen, bb, output, ruby, rt, rb ) ve özellik (input öğesinin yeni type özellikleri datetime, datetime-local, date, month, week, time, number, range, email, url, search, color), uygulama geliştirme arayüzü (2B çizim, video ses oynatma, çevrimdışı web uygulamaları, taşıma-bırakma, ...) desteği eklenmiş. Firefox ve Opera tarafından kısmen desteklenmeye başlandı. Destek durumu için şuradaki tablo yararlı olacaktır.

İnternet dünyasında sahipli yazılım ve standartlara karşı açık standartların mücadelesi tüm hızıyla sürüyor :) .

Kaynak : http://en.wikipedia.org/wiki/HTML_5
http://dev.w3.org/html5/html4-differences

Not: Slashdotta karşılaştığım bir haberde bazı büyük tarayıcı geliştiricilerinin HTML 5'ten video ve ses desteğinin kaldırılmasını istediklerini okudum. HTML 5 daha çok tartışılacak gibi :)

Hiç yorum yok: