"İçimdeki doğa"

Doğa etkinlikleri ve hayatta kalma ile ilgili olarak nitelikli bilgiye ulaşmak çok da kolay olmuyor. Biz şehir çocuklarının zorlu doğa koşullarında kalma riski pek olmuyor. Aramızdan dağlara ve doğaya özlem duyanlar ise başka bahaneler ile gizleselerde, nasıl sağlayacaklarını bilmedikleri "doğaya uyum" özelliğinden yoksun olmaları nedeniyle hayatlarını şehirlerde geçirmeye devam ediyorlar. Bunu aşmaya çalışan alternatifyasam günlüğünün ötesinde ve ona ek olarak, doğada hayatta kalma ve aktiviteleri doğru yapmayı öğretmeyi amaçlayan bir siteyi paylaşmak istiyorum: İçimdeki doğa

Bu sitedeki görselleri indirip izlemenizi tavsiye ediyorum.

Panoramik fotoğraf denemesi

Yeni çıkan sayısal fotoğraf makineleri benim gibi amatörler için de daha özellikli fotoğraflar çekmeyi kolaylaştırıyor.

Kodak M1093 model makinemi, sağdan sola "Panoromik Çekim" moduna getirip, tripod kullanmadan şu fotoğrafı çekebildim.

Bilimsel özgür yazılımlar CD'si

Openoffice sayfasına baktığımda bu ayki NTV Bilim dergisinin bilim ile ilgili özgür yazılımlar CD'si verdiği haberini gördüm. CD içinde şu yazılımlar var:
  • OpenOffice.org
  • Stellarium
  • Celestia
  • Boinc
  • Avogadro
  • NASA World Wind
  • SimECG
  • Octave
  • Gretl
  • JabRef
Kaynak: http://www.ntvbilim.tk/programlar/ntv-bilim-ozgur-yazilim-cdsi

Ubuntu ve Super GRUB

Geçenlerde Windows Vista'nın yanına Ubuntu GNU-Linux 9.04 kurayım dedim. Ubuntu'nun kurulum ekranında genel seçeneklerden(dil, klavye vb.) sonra karşıma üç seçenekli bir bölüm geldi: 1- Yanına 2- Bütün diske 3-El ile kurulum. Bölümlendirme ayarlarıyla uğraşmamak için onun önerdiği şekilde birinci seçeneği seçtim. Ama kurulduktan sonra Ubuntu'nun kendisi için 320 GB'lık disk içinde sadece 2.3 GB yer ayırdığını gördüm. Oysa yaklaşık 160 GB'lık bir bölümü boşaltmış, biçimlendirmiştim. Ubuntu'nun bu tevazusu beni çok etkilemiş olsa da daha ilk güncellemelerde benden yer ayırmak için bir şeyler silmemi isteyince Ubuntu'yu kaldırmaya karar verdim ve Vista üzerinden o kısmı boşaltıp biçimlendirdim. Ama hesaba katmadığım bir şey vardı: GRUB
Bilgisayarımı yeniden açtığımda "GRUB Error 22" hatasıyla karşılaştım. Windows Vista'nın orada olduğunu bilmeme rağmen bilgisayara bir türlü giremiyordum. Yanımda da recovery dvd'leri olmadığı için başka bir şekilde -indirip kullanabileceğim Vista Onarma CD'si ile- bu sorunu çözebileceğimi düşündüm. Bayağı uğraşmama rağmen olmadı. İnternette biraz araştırdıktan sonra buna benzer sorunların çözümü için CD, USB, disket vb. biçimleri olan Super GRUB Disk'in kullanılabileceğini fark ettim. Ve GRUB'ı kaldırma adımlarını takip ederek Vista'ya yeniden girebilmeyi başardım.

Open Video ve HTML 5

Firefox 3.5'in çıkmasıyla beraber "Open Video" kavramı da ön plana çıkmaya başladı. Daha önce Dailymotion'un Open Video desteğini gösterdiği denemeyi görmüştüm, youtube'unda bir deneme sayfası var.

Open Video kavramı HTML 5 ile ilgili bir kavram. Bu sitede daha önce açık kaynak, açık standartlarla ilgili yazılar gördünüz. Burada Açık Kaynak, Açık Standartların neden kullanılması gerektiğini tekrarlamadan bir özet geçmek lazım. Open Video, patentsiz ve açık bir standart olan Ogg Theora ve Vorbis kodeklerinin kullanılmasıyla, tamamen doğal olarak video ve ses desteğini kasteden bir kavram. Böylece Mozilla ve Google tarayıcı geliştiricileri "plugin prison" (eklenti hapishanesi)nden kaçışı amaçlıyorlar. Günümüzde İnternet üzerinde videoların ağırlıklı olarak Flash, Quicktime ve Silverlight (üçü de patentli, sahipli standartlar) eklentilerini gerektirdiği ortadadır. Bu open video yardımıyla artık eklenti kurmadan video izlememiz kolaylaşacak diye ümit ediyorum. Amaçlanan bu. Bu konuyu fazla uzatmadan Firefox tarafından Open Video kavramının ön plana çıkarılmasıyla ilgili şu yazıyı (İngilizce) ilgilere öneririm.

Gelelim HTML 5'e. Sürüm numarasından da anlayacağınız gibi HTML 5, HTML işaret dilinin bir sonraki sürümü. Bir çok yeni öğe (section, article, video, audio, aside, header, footer, nav, dialog, figure, embed, mark, meter, canvas, progress, time, command, datagrid, details, datalist, keygen, bb, output, ruby, rt, rb ) ve özellik (input öğesinin yeni type özellikleri datetime, datetime-local, date, month, week, time, number, range, email, url, search, color), uygulama geliştirme arayüzü (2B çizim, video ses oynatma, çevrimdışı web uygulamaları, taşıma-bırakma, ...) desteği eklenmiş. Firefox ve Opera tarafından kısmen desteklenmeye başlandı. Destek durumu için şuradaki tablo yararlı olacaktır.

İnternet dünyasında sahipli yazılım ve standartlara karşı açık standartların mücadelesi tüm hızıyla sürüyor :) .

Kaynak : http://en.wikipedia.org/wiki/HTML_5
http://dev.w3.org/html5/html4-differences

Not: Slashdotta karşılaştığım bir haberde bazı büyük tarayıcı geliştiricilerinin HTML 5'ten video ve ses desteğinin kaldırılmasını istediklerini okudum. HTML 5 daha çok tartışılacak gibi :)