Çelişki mi?

Geçen gün "Bütün Dünya" adlı aylık olarak çıkan bir dergide çok güzel bir yazı okudum. Yazının ana düşüncesini blog okuyucularıyla paylaşmak istedim.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte eskiden zaman harcanan bir çok iş artık daha kısa zamanda hatta zaman harcanmadan halledilebiliyor. Peki bu durumda eskiye göre daha çok boş zaman kalması gerekirken insanların neden hala daha az boş zamanı (kendilerine ayıracak zamanı) oluyor.

Örneğin eski zamanlarda çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, bilgisayar, elektrikli süpürge...vb. gündelik hayatı kolaylaştıran makineler yoktu. Şimdi ise teknolojiyle birlikte hepsi hemen hemen birçok evde mevcut. Peki özellikle çalışan insanların eskiye nazaran daha fazla kendine ayıracak zamanları olması gerekirken, kitap okumaya, sevdikleriyle hasret gidermeye, sohbet etmeye, sosyal aktivitelerde bulunmaya zamanlarının kalmaması nasıl açıklanabilir. Yoksa modern hayat insanı da mı robotlaştırmak/makineleştirmek istiyor???

1 yorum:

devilofintelligence dedi ki...

Soyle nacizhane biryorum yaparsam:

Bence teknoloji kullanarak gundelik hayatta zaman tasarrufu yapiyoruz. Asil sorun tasarruf ettigimiz zamani eskiden kalan bos zaman degerlendirme yontemleri (kitap, gezi,sinema,vb..)icin kullanmamamiz. Bu aktivitelerin yerine yine tekonolejik seyleri yapiyoruz. Ornegin (internette video seyretme, msn de geyik cevirme, divX seyretme, vb..)Sonra arkaya donulup baktigimizda bos zaman kalmamis gibi sanal bir goruntu olusuyor.Yani gunumuzde boz zaman aktivitelerinin degistigini kabullenirsek (kendimiz icin bile) konu aciklanabilir dusuncesindeyim.

Selamlar Hemso :)