Shichinin no samurai




Sonunda Yedi Samuray (Shichinin no samurai) filmini izleyebildim :). Sürekli olarak adını ve methini duyduğum Akira Kurosawa filmi. Uzunluğu nedeniyle kesik kesik izlemiş olsam da bir bütün olarak kavrayabildiğime inanıyorum.

Japonya'nın bir dönemini (samurayların aşırı derecede arttığı ve ateşli silahların artmasıyla onlara rağbetin azaldığı diyebilir miyiz?) anlatan film çiftçileri, samurayları, haydutları oldukça güzel anlatıyor. Filmdeki her bir karakterin ince işlenmiş özellikleri ve samurayların onurlu, dirençli mücadele anlayışları samuraylığı bırakmayı düşünen ana kahraman samurayla oldukça güzel anlatılıyor. Çiftçiler, çiftçilerin samuraylara bakışı, korkaklığı, ve korkaklığın nasıl yenilebileceği...

Anlatmakla bitmez bu film, izlemek lazım. Ben özetle mücadelenin gerekliliğini,savaşların birileri için her zaman kayıp olduğunu ve örgütlenmenin önemini anladım filmden. Her izleyen farklı anlayacaktır mutlaka. Teknik olarak filmi değerlendirmek te haddim değil ama görüntüler siyah beyaz olmasına rağmen oldukça güzel, başarılı bence :)

2 yorum:

Goddess Artemis dedi ki...

Bu film, günümüzün her şeyi çabucak tüketmek isteyen hızlı(!) gençliğine çok uzun ve sıkıcı gelebilir. Ama asla öyle değil!

Shichinin no Samurai'yı izlediğinize göre, artık sıra diğer Kurosawa eserlerine de gelmiş:

* George Lucas'ın ilk Star Wars filminin hikaye örgüsünü, kurgusunu ve anlatımını esinlendiği açıkça söylediği Kakushi Toride no San Akunin [a.k.a. The Hidden Fortress]

* Shakespeare'in Kral Lear'ının değişik bir adaptasyonu olan Kumonosu-jô [a.k.a. Throne of Blood]

* Zamanının çok ilerisinde, ardından benzerlerinin defalarca çekildiği bir polis/dedektiflik öyküsü: Nora İnu [a.k.a. Stray Dog]

* Tüm efendisiz samurai, ronin, başına buyruk bodyguard filmlerinin anası: Yôjinbô [a.k.a. Yojimbo - The Bodyguard]

mutlaka izlemenizi tavsiye ettiğim filmlerinden birkaçı.

İyi seyirler! :o)



N.B. Artık eskisi gibi Megami Sama'ya uğramıyorsunuz sanırım. Oysa bir sürü yeni anime tanıtımı yapıyorum orada. Bir de, blogrollünüzdeki bloğumun adresini yenilerseniz sevinirim.

T. E. Kalaycı dedi ki...

Ah film aslında uzun değil ve akıcı, ama zaman darlığından ve gece yarısı izlemeye çalışmamdan dolayı kesildi izleyişim :) Gerçekten güzel bir film. Kurosawa'yı izleme listeme almıştım zaten (liste oldukça da kabardı, o kadar filmi ne zaman izleyecebileceğimi merak ediyorum :)) yavaş yavaş izlemeye çalışacağım gönderdiklerinizi de.

Diğer günlüğünüzü feedleri takip ettiğim netvibes'a eklememişim, güncellemelerden haberdar olamadım (yine zaman sıkıntısı, tek tek günlükleri gezecek zaman olmuyor, sadece güncellemeleri izleyebiliyorum), şimdi ekledim ve blogrolldaki adresleri de güncelledim. Yorum ve film paylaşımları için teşekkürler.