2007de RFID hayatın neresinde?

RFID'nin yararları ve zararları üzerinde tartışılırken, o hayatın içine girmeye devam ediyor. Bizim ülkemizde çok da karşımıza çıkan bir teknoloji değil belki ama, rfidgazette RFID'nin bu yıl nerelerde karşımıza çıkacağını 15 madde ile özetlemiş:

  1. Robot ile Pişirme: Vita Craft Robotic Cookware firması, pişirme evrelerini izlemek ve en zor tarifleri yeniden oluşturmak için tava saplarına RFID yonları yerleştirdi.

  2. Toplu Taşımacılık: Paso ve biniş kartlarında RFID kullanılacak.

  3. Taşınabilir tuvalet alarmı: Adco Dienste Holding firmasının "Toi-Toi" adını verdikleri taşınabilir tuvaletleri RFID ile izleniyor. Burada izledikleri sizin içerideki durumunuz değil, her bir tuvaletin konum olarak nerede olduğu.

  4. Gece klüpleri: Barcelona da bir gece klubü (VIP Baja Beach Club) müşterilerinin koluna giriş izni ve içeceklerini ödemeleri için RFID takıyor.

  5. Pasaportlar: Yeni pasaportlar gömülü RFID yongaları ile geliyor.

  6. Pasaport koruma sektörü: RFID yetkin pasaportlar birlikte güvenlik ile ilgili sorunları da getirdi. Bu sorunları çözmek için yeni bir sektör oluştu; koruyucu kılıflar, cüzdanlar ve RFID Guardian ve Smart Card Guard™ bunlardan bazıları.

  7. Kredi Kartları: Birçok kredi kartında artık manyetik şerit yerine RFID yongalar kullanılıyor. Sizin bilginiz olmadan bu yongalar farklı amaçlar için de kullanılabilir tabi.

  8. Mahremiyet: Avrupa birliği RFID kullanımında kişisel mahremiyete önem verse de, ABD halen üreticiyi korumaktadır.

  9. Öğrenciler izlenmeyecek: ABD hükümetinin tutumuna karşın, Senato'nun onayladığı yeni yasa, 2011 yılına kadar okullarda RFID kartları veya nakli ile takip işlemini yasaklıyor.

  10. Oteller: Müşterilere verilen RFID bileklikleri ile oda kapıları anahtarsız açılabiliyor, nakit ödeme yapma zorunluluğu kalkıyor v.b.

  11. Evcil hayvanlar: Havyanların takibinde de RFID kullanılıyor.

  12. İlaçlar konusunda karışıklık : İlaç kutularına yerleştirilen yongalar, satılan ürünlerin takibi ve kullanım sırasında gerekli bilgilerin edinilmesi gibi kolaylıklar sağlıyor.

  13. DVD takibi: DVDlerin RFID ile takibi, hangi filmelerin en çok izlendiği konusunda bilgi edinilmesini kolaylaştırmakta.

  14. Soyunma odaları: "Soyunma odalarındaki aynalarda, denediğiniz ürünün üzerindeki RFID yonga sayesinde, aldığınız ürünle ilişkili reklamlar görebileceksiniz.

  15. Bir iş edinin: RFID sektöründeki gelişmeler, bunları takip eden insanlar için yeni iş olanakları oluşturuyor.

Kaynak: http://www.rfidgazette.org/2007/06/15_surprising_w.html#more

Hiç yorum yok: