Coca Cola İle Eller Havaya

Son zamanlarda televizyonlarda karşımıza sıkça çıkan bir Coca Cola reklamı var. Bir haftalık aşkına hemen seni seviyorum diyen kız, eller havaya! İşe öğlen başlamak isteyenler, eller havaya! Saçının döküldüğünü gizlemek için sürekli kazıtan adam, eller havaya(özellikle bu kısım canımı sıkıyor :)) vs... Sonunda da Coca Cola light içip asla içmem diyenler eller havaya şeklinde bağlıyorlar reklamı.

Öncelikle Coca Cola'nın bütün reklamlarında belirttiği ana reklam sloganı hakkında bir şeyler söylemek istiyorum: Hayatın Tadı!... Bu kadar iddialı bir slogan olabilir mi ya? Bütün dünyadaki milyonlarca tat arasından kendi tadını nasıl hayatın ortak bir tadı olarak belirleyebilirsin? Fırsatım olsa sormak isterdim Coca Cola yetkililerine sen hiç çocukken köy ekmeğine ev salçası sürüp üstüne biber ekleyip yedin mi? Terleme nedir bilir misin? Ya da boğazından bir damla yayık ayranı geçti mi diye... Bana kalırsa bu iddialı sloganları da bütün dünyayı Amerika sanmalarından kaynaklanıyor gibi.

Yukarda ilk belirttiğim reklama dönecek olursak, bu reklamı son izlediğimde kafamda farklı bir reklam oluştu, sizlerle paylaşayım dedim:

İlk kurulduğu günlerde "Çocuk emeği dünya üzerindeki bütün ülkelerde başarının ölçüsüdür" diyen patronları(Asa Chandler) sayesinde çocukları köleler gibi çalıştıranlar, eller havaya!

1970'lerde Guetamala'da ve Kolombiya'da kendi çalışanları arasındaki sendikacıların üzerine kiralık katilleri ve işkencecileri salanlar, eller havaya!

Yine 1970'lerde Güney Afrika'da ırkçı rejimin hapse attığı siyah mahkumları ayda 7,5 dolara çalıştıranlar, eller havaya!

2000 Yılındaki Amerikan seçimlerinde George W. Bush'un seçim kampanyasına 1 milyon dolar bağış yapanlar, eller havaya!

Günümüzde, Dudullu'daki fabrikasından sendikaya üye oldukları için 103 işçiyi işten çıkaranlar, eller havaya!

Bağlantılar:
http://www.bianet.org/2004/02/23/26216.htm
http://www.barisarock.org/haber.php?haber_id=22

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel bir konuya değinmissin. Çok haklısın. Destekliyorum seni...

Adsız dedi ki...

Merhaba, coca colayı savunmak için değil ama doğruların ortaya çıkması için yazıyorum:
Cocacola 2003 yılında Guatemela ve Kolombiyayla ilgili davadan beraat etmişti.2006 yılındada şirkete yapılan tüm suçlamalar dayanaksız bulunmuştu.
Dudullu konusuna gelince Coca-Cola'nın tedarikçilerinden biri olan Trakya Nakliyat adlı firma kend çalışanlarını işten çıkartmış, sanıldığı gibi coca cola değil yani. Diğer yzılarada inanmıyorum. Çünkü her yerde herkesin ayrım olmadan içebildiği coca cola niye belli bir politika veya dini vs desteklesinki

T. E. Kalaycı dedi ki...

Merhaba,

Savunmak için değil demişsiniz ama bariz bir şekilde savunmuşsunuz :D

-İlk olarak davalardan beraat etme üzerinde durmak gerekiyor. Kapitali elinde bulunduranlar için "adaletin" tecelli etmesi hiç o kadar da zor bir şey değildir.
-Her yerde herkesin ayrım olmadan içebildiği Coca cola cümlesine parası yeten herkesin kelimelerini eklemeniz gerekiyor.
-Destekledikleri politika bellidir, Kapitalist politikadır. Daha fazla kar etmek için tüm kapitalist şirketlerin yaptığı ucuza-ölümüne çalıştırma, emek sömürüsü, anti-sendikalizm, yozlaştırma eylemlerini gözlerini kırpmadan yapacaktır. Bu konuda kendilerine yardım eden her politikayı ve dini destekleyeceklerdir.

Coca cola ile ilgili ayrıntılı eleştiri için bu adresi okumanızı ve sağlığınız ve dünya barışı için Coca cola içmemeye çalışmanızı öneririm.

Açıkçası beni üzen, bu yorumları anonim bir şekilde yazmanız olmuştur.