Eclipse'e Visual Editor kurulumu

Eclipse kurduktan sonra yaptığım ilk işlemlerden biri Visual Editor kurmak oluyor. Ben Eclipse projesi olan Visual Editor'u tercih ediyorum. Farklı GUI geliştirme araçları için şurayı inceleyebilirsiniz.

Ben daha önce Jigloo kullanmıştım. Non Commercial projelerde ücretsiz kullanılabiliyor. Ancak şu an Visual Editor kullanıyorum. Gayet memnunum. Visual Editor'un en beğendiğim yanları kod içerisine direkt müdaheleye izin vermesi, kendi yazdığınız kodlarıda onunla açabilmemiz ve fazla kod kirliliği yaratmaması. Örneğin jigloo'da kodun belli yerlerine yazdığımız kodlar siliniyordu.

Gelelim VE nasıl rahatlıkla kurulabilir konusuna, gerçekten bazıları VE kurduktan sonra çalıştıramayabiliyor, ben de kaç kere aynı sorunla karşılaştım.

Kurulum için benim tercih ve tavsiye ettigim yol VE'nin update sitesi üzerinden otomatik kurulum yapmak. İkinci yöntem indirme sitesinden indirip elle kurmak.

Update linkini kullanmak
  1. Eclipse'i açıyoruz, Help-->Software Updates-->Find And Install' e tıklıyoruz.
  2. Açılan pencerede Search for new features to install'ı seçip next diyoruz
  3. Bu ekranda New Remote Site seçiyoruz, Name kismina Visual Editor (ya da ne isterseniz) URL kısmına http://update.eclipse.org/tools/ve/updates/1.0 yazıyoruz
  4. Bir de EMF gerekiyor onun içinde New Remote Site Name kısmına EMF URL kısmına http://update.eclipse.org/tools/emf/updates yazıp ekliyoruz
  5. Bir de GEF gerekiyor, onun içinde New Remote Site name kısmına GEF URL kısmına http://update.eclipse.org/updates/3.0 yazıp ekleyelim.
  6. Bu eklediğimiz 3 siteyi seçelim ve Finish diyelim
  7. Mirror sorarsa seçelim
  8. Bir süre uygun sürümü arayacaktır. Bekleyelim.
  9. Aşağıdaki Filter features included in other features on the list seçeneğini seçili hale getirelim. Daha sonra Visual Editor içerisinden Visual Editor 1.1.0.1 (Sizde sürüm numarası farklı olabilir SDK olmayan en uygun sürümü)seçiyoruz. Sağ tarafta Select Required seçeneğini tıklarsak işimiz kolaylaşır ve gereken diğer tüm paketler seçilir.
  10. Next'e tıklıyoruz karşımıza lisans bilgisi gelecektir, I accept the term in the license agreement seçeneğini tıklayıp nexte tıklıyoruz.
  11. Ve gelen ekranda gereken alan bilgisini görebiliyoruz. Finish'e tıklayıp indirmeyi başlatıyoruz.
  12. Dosyaların indirilmesi tamamlanana kadar Eclipse'teki işlerimize devam etmek için Run in Background seçeneğini tıklayabiliriz.
  13. İndirme tamamlanınca açılan pencerede install all seçeneğini seçiyoruz.
  14. Eclipse yeniden başlatılınca bir sorun yoksa VE rahatlıkla çalışacaktır.
Elle Kurmak

İkinci yöntem uygun sürümleri siteden indirmektir. Bu indirmeleri yapmadan önce Eclipse sürümünüzü iyice bilmeniz gerekiyor. Eclipse 3.1 için şuradan indirmeniz gerekiyor:
Sırasıyla EMF build 2.1.0, GEF Build 3.1 ve VE-runtime-1.1.0.1.zip dosyalarını indirip kuruyorsunuz. Ve başka bir sorun yoksa VE yeniden başlattığınızda çalışacaktır.

Hangi yöntem kolayınıza gelirse onu kullanarak kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

Kaynak: http://www.eclipse.org/vep/WebContent/faq.html

Önemli Not: GNU/Linux ortamlarında (deneyimlerim Debian tabanlı sistemler için geçerlidir) varsayılan Java olarak GCJ tanımlı ise Visual Editor çalışmayabilir. NullPointerException vererek boş bir ekran görünmesine neden olur. Bu nedenle sistemde varsayılan olarak OpenJDK veya Sun tarafından sağlanan JDK'lar kurulu olmalıdır.

Önemli Not 2: Eclipse 3.4 için Visual Editor kurulumu ile ilgili olarak şu adresi inceleyebilirsiniz.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Emre çabaların için teşekkür ederim.
Ayrıca siteniz hayırlı olsun

T. E. Kalaycı dedi ki...

Umarım Visual Editor'u rahatça kurup çalıştırabildin.

Adsız dedi ki...

Açıkçası ilk denememde başaramadım. "Resource is out of sync with the file system:/denemeler/.project" hatası aldım.
Ayrıca GEF için URL yazarken, bu URL nin "Eclipse.org update site" için kullanıldığı, bu yüzden bunu yazamayacağım uyarısı geldi. Ben de "Eclipse.org update site"'ı seçip işime devam ettim.
Başta, VE nin çalışmamasını buna bağladım, fakat eclipse'i yeniden kurarak (sadece rar'ı extract ettim:) denediğimde aynı işlemler başarıyla sonuçlandı.

Ayrıca;
http://www.eclipse.org/vep/WebContent/faq.html#install_howto
birkaç ayrıntıya da değiniyor.

T. E. Kalaycı dedi ki...

"Resource is out of sync with the file system:/denemeler/.project" projeyle ilgili bir hata. Genellikle o projeyi refresh'ledigin zaman bu hata çözülüyor.

Mustafa YILDIRIM dedi ki...

ftp://ftp.ulakbim.gov.tr/eclipse/eclipseMirror/technology/phoenix/demos/install-ve/install-ve.html
buradaki linkte görsel olarak anlatılmış.

Racih dedi ki...

Merhaba verdiğiniz 3 adresi ekledim ve hata aldım. Hatayı araştırdığımda yeni bir adres öğrendim.

http://download.eclipse.org/callisto/releases/

Bu yansıda VE nin kendisi ve gereksinim duyduğu paketler var.

T. E. Kalaycı dedi ki...

Merhaba,

Bu yazı uzun zaman önce yazıldığı için güncel olmama sorunu içeriyor. Yorum yardımıyla bağlantıyı paylaştığınız için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Bu konuya değinmeye çalıştım, blogumda bulabilirsiniz:

http://piyanodegil.org/2009/java-eclipse-ve-visual-editor-kurulumu/

T. E. Kalaycı dedi ki...

Eclipse 3.5 Galileo için Visual Editor 1.4 sürümü var: http://wiki.eclipse.org/VE/Update