Yeniden Bisiklet

İzmir körfezi etrafınca, Bostanlı'dan Altınyol, Alsancak, Konak ve Inciraltı yolunu izler, ya da Bornova'dan Inciraltına körfezin güney kıyılarında dolaşırdık bisikletlerimizle. Günboyu sürerdi, yemeği gezmesi de içinde.

İzmir gibi değil İstanbul, ama uğraşınca oldu, açılışı yaptık, Maltepe'den Modaya kadar kısa ama keyifli bir tur attık akşam. Dalgalar da coştu, yıkadı bizi bisikletlerimizle.

Bisiklet kullanabilmek için çaba gerekiyor; çaba göstermek için bisikleti çocukluğumuzda kalan hali ile değil, birbiriyle uyumlu parçalardan oluşan bir sistem; mekanik, basit, hızlı, zorlu, keyifli ve sağlık için gerekli görmek, düşüncemizi bu yönde geliştirmek gerekiyor.

Bisikletin insan ile uyumu giderek artıyor: güçlü ve hafif kadrolar, gelişmiş Vites, pedal ve fren sistemleri ve kolay taşınabilirlik. Okuyarak başlayabilirsiniz:

Fren

Pedal

Genel

Özgür Yazılım, Özgür Toplum Kitabı

Elektrik Mühendisleri Odası Richard Stallman'ın Özgür Yazılım, Özgür Toplum kitabını yayınladı. İlgilenenlere duyurulur.

Sunuştan:

"Birçok farklı ortamda sunulmuş makale ve konferans tartışmalarından oluşan bu derlemede, yazılımın nasıl oluşturulduğu, hangi fikri mülkiyet araçlarına sahip olduğu ve yazılım topluluğunun gerçekte neyi temsil ettiği üzerine tartışmaları, özgür yazılım felsefesi ve ortaya çıkışı, yazılım sahipliği, özgür yazılım ve açık kaynak yazılım karşılaştırması, telif hakları, copyleft ve patentler hakkında bilgi ve tartışmaları, Genel Kamu Lisansları'nın son sürümlerini ve özgür yazılımı anlayabilmek için gerekli birçok tanım, tartışma ve hikayeyi bulacaksınız.
Üç yaşlarında bir çocuğun görüp beğendiği bir oyuncağa verebileceği iki tip tepki olabilir. Ya "o oyuncaklar benim!" diyecektir, ya da "ne güzel oyuncaklar!" deyip oynadıktan sonra onların bir arkadaşına verecektir. "Ne güzel oyuncaklar" demesi yüzünü toplumsal faydaya dönmesinin ilk adımıdır belki de. Yazılım alanının bir oyun alanı ve paylaştıklarının oyuncak olmamasına rağmen, üretimlerini "benim" değil "bizim" diyerek tüm toplumla paylaşmakla yetinmeyip, bu felsefeyi bütün bir yazılım alanı için etkin kılarak tüm insanlığın faydasına olacak şekilde bu alanı değiştirme cesaretine ve azmine sahip olan Richard Stallman'ın ve özgür yazılım topluluğunun hikayesini ve fikirlerini büyük bir keyifle okuyacağınızı umuyoruz.
Özgür yazılım, özel mülk yazılım, Linux-GNU/Linux, açık kaynak, copyleft, fikri mülkiyet, patentler ve telif hakları tartışmalarını, toplumumuzda daha fazla kişi için bilinir kılması, egemen kültür tarafından belirlenen ve tartışılmaz, alternatifsiz olarak sunulan yazılım üretim, geliştirme, dağıtma ve paylaşma biçimleri ve anlayışı üzerinde zihin açıcı olması, "özgür yazılım" kavramındaki "özgür" vurgusunun daha da öne çıkması ve tabii ki Özgür Yazılım Hareketi'nin gelişimine bir katkı sağlaması amacıyla basıma hazırladığımız bu kitabı sizlere sunmaktan onur duymaktayız."

Ayrıntılı bilgi için: http://www.emo.org.tr