Yazılım, Donanım ve Türkiye

Selam Arkadaşlar,

Öncelikle herkese merhaba. Bu benim Kod ve Us'taki ilk yazım.
Benim değenmek istediğim konu Türkiye'deki yazılım ve donanım sektörünün durumu.

Dünya yazılım sektörü hızla gelişmeye devam ederken, Türkiye'de bu gelişmeleri gayet güzellikle takip ediyor. Her ay yeni bir çatıkatı(framework) ya da bir çatıkatının yeni versiyonu yayınlanıyor ve bunun Türkiye'de kullanılmaya başlaması ve bu konuda tartıştıma ortamı oluşması çok da uzun sürmüyor. Türkiye yazılım konusunda sadece tüketici konumunda değil artık. Özellikle Apache projesi altında türk malı bir kaç çatıkatı geliştirilmeye devam ediyor. Yine bir linux seçeneği olarak Pardus projesi de gayet aktif bir durumda ve geliştirilmeye devam ediyor. Bu gayet gurur veren bir durum.

Fakat donanım konusunda aynı şeyleri söylemek pek mümkün değil. Türkiye donanım konusunda diğer ülkelere bağımlı bir tüketici durumunda.

Şu an ki hükümet ise sahte gündem yaratmaktan ülkenin gelişmesiyle ilgili konulara pek fazla vakit bulamıyor gibi. Ekonomik figürler iyi haberler olarak yayınlanırken, ülkenin dışa olan borcu gün geçtikçe artıyor. Kendi yağımızda kavrulacak kadar bile yağımız yok yani :).

Teknoloji de bu sorunlardan nasibini alıyor tabi. Ülke de dinayet işlerine, araştırma ve geliştirmeden daha fazla bir bütçe ayrılırsa, donanım konusunun kısa bir sürede gelişmesini beklemek pek mümkün değil. Ülke ekonomisin gelişmesi için, Türkiye'nin tüketici konumunda çıkıp üretici konumuna geçmesinin gerektiğini düşünüyorum. Sürekli gelişmekte olan ekonomik dev Çin ,donanımın ve nano-teknolojinin Amerika'ya bağımlı olmasından kaygı duyduğundan dev bir araştırma projesi başlatmayı planlıyor. Bu projenin kapsamında yeni işlemci tasarımları ve nano-teknoloji yer alıyor ve bu araştırma projesine ayrılan bütçe 400 milyon dolar. Kendimizi bununla karşılaştırdığımız da, Türkiye'nin neden geri kaldığını anlamak çok zor değil.

Bir kaç yıl içinde Türkiye'nin kendi işlemcisini yapması çok zor gözüküyor fakat şöyle bir konuşmayı yapmayı sabırsızlıkla bekliyorum:

A: "Abi geçenlerde yeni bir bilgisayar aldım cillop gibi valla, rüzgar gibi uçuyor meret"
B: Oha ne aldın lan.
A: Baba makina cillop, mahmut asr 9000Ghz işlemci var alette canavar gibi çalışıyor valla.

:)

Herkese iyi günler,

Bağlantılar:
YUI4JSF
Pardus
http://science.slashdot.org/science/08/02/18/0338236.shtml

Hiç yorum yok: