DNA'da Kitap

Geçenlerde bir haberde görmüştüm: DNA'ya kitap kopyalanmış. Haberde nasıl yapıldığına dair hiçbir bilgi yoktu. Tahminim; adenin, timin vb. bileşenleri kullandıkları yolundaydı. Ama tabii DNA yapısını bilmediğim ve bu çalışmalardan haberim olmadığı için çok fazla fikir yürütememiştim.
Bugün bilim.org sitesinde bir yazıya rastladım. DNA dijital veri deposu olarak ele alınıp, 1 gram DNA'ya 700 terabayt veri kaydedilmiş. Günümüz veri depolama yöntemleri için gerçekten önemli bir gelişme. Bu veri, 14336 adet 50 GB'lı blueray diske sığabilir. Bir diğer özelliği de verinin uzun süre kalabilmesi.
Merak edenler için, bu işlemin nasıl yapıldığına dair yazıda genel bir bilgi var.
1 Gram DNA içine 700 Terabayt Veri Kaydedildi

okumalisteleri.org sitesi ve İzlem Gözükeleş'ten Bilişim ve Toplum üzerine liste

Bilginin üretilmesinde sorgulayıcı, bilinçli, sistematik ve bize dayatılanın dışında okumalar yapabilme ihtiyacından hareketle, okumalisteleri.org sitesinde bir süredir farklı konularda okuma listeleri paylaşılıyor. Okumalisteleri.org'un Neden? yazısında dediği gibi deneyimlerin ve bilginin paylaşılması bazı sorunları aşmada ve bir şeyleri değiştirmede gerçekten önemli.

Sitenin ilk paylaşılan okuma listelerinden biri bizim alanımızla bire bir ilişkili: Bilişim ve Toplum.
Listeyi gönderen; özgür yazılım, bilişim politikaları üzerine önemli yazılarıyla tanıdığımız, Bilim ve Gelecek dergisinden de bildiğimiz İzlem Gözükeleş. Okuma listesinde iletişim ve bilgisayar teknolojileri, fikri mülkiyet, enformasyon toplumu-çağı, özgür yazılım, dijital gözetim vb. üzerine kitaplar bulunuyor. Bu alanda çalışanların, alana dair sözü olanların listeyi incelemesi eminim yararlı olacaktır.