Oracle da SUM ile NVL kullanımı

/* 1. Aşağıdaki sorgu kriterlere uyan bir kayıt bulamazsa hiç satır getirmeyecektir*/
select tahsilat_ttr
into deger1
from tablo1
where musteri_no = -1
and kayit_drm = 'A';

/* 2. Aşağıdaki sorgu kriterlere uyan bir kayıt bulamazsa boş bir satır getirecektir*/
select sum(tahsilat_ttr)
into deger2
from tablo2
where musteri_no = -1
and kayit_drm = 'A';

/* 3. Aşağıdaki sorgu kriterlere uyan bir kayıt bulamazsa 0(sıfır) değerini getirecektir*/
select nvl(sum(tahsilat_ttr),0)
into deger3
from tablo3
where musteri_no = -1
and kayit_drm = 'A';


Burada 2. olasılıkta elde edilen değerin NULL olmasına dikkat edilmeli.
Örneğin burada elde edilen tutarı bir başka tutar ile toplayacak olursak,
2. değer NULL olduğu için toplamın sonucu da NULL olacaktır.

Sonuc := deger2 + deger3;

Bu durumda 3. sorgu doğru değer döndürse de 2. sorgu 3.den dönen değeri NULL a dönüştürmüş
ve hiç tutar yokmuş gibi NULL değer dönmüş olacaktır.

Bir olamayız çünkü...

Bu aralar askere uğurlamalar arttı, geceleri korna sesleri ile rahatsız edilme oranımızı da birlikte arttırdı bu durum.

Geçen akşam eve dönerken, mahalle içinde bir şantiye kamyonunun, tahammül sınırlarımızın ötesinde yüksek sesler çıkaran kornasına basa basa mahalle içinde tur attığını gördüm. Kasasında insanlar, önünde arkasında arabalar, hepsi kornalara basıp gecenin on birinde sevinç çığlıkları atıyordu. Herkes duymalıydı, onlardan biri askere, büyük ihtimalle 15 ay sürecek bir vatan hizmetine gidiyordu.

Ne var bunda herkes gidiyor diye düşündüm önce, ne bu yaygara yani, ne gerek var.. Sonra bunu sadece biz böyle düşünüyoruz sanırım diye düşündüm. Bu insanlar için çok önemliydi bu olay, o kadar ki en az 50-60 kişiyi bir araya getirip, mahalleler içinde, caddeler boyunca ve saatlerce çıkarabildikleri en yüksek sesleri çıkarıp, bağırıp, çağırıp kendilerini gösterme gayretinde bulunuyorlardı.

Bağırtıp gezdirmeyi geçtim, aranızdan kim toplayabilir 50-60 kişiyi bir gecede. Kaçımızın etrafında bu kadar güçlü sorgusuz sualsiz bağlı insanlar var? Biz bu tür bir olay için ancak en yakın tanıdıklarımızı toplayabiliriz, onlar da sessiz sedasız uğurlarlar bizi, olması gerektiği gibi.. Diğer yandan bu törenin, ritüellerin anlamsız(!) kısmını yaptırabileceğimiz insanlar yoktur etrafta; neden, çünkü herkes herşeyi sorgular bizim etrafımızda, ve anlamsız ise, gereksiz ise yapılmaz o şey.

İyi gibi görünen bu davranış biçimi neye sebep olur peki? Hiç bir zaman onlar gibi, inanmış olarak, sorgusuz, sualsiz bir araya gelemeyiz...

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları

Uzun bir aradan sonra merhaba!

Etrafımızda dönen pek çok adaletsizliğin, pisliğin genelde farkındayız. Ama birbirinden bağımsız gibi görünen pek çok rezil olayın kaynağının nerede başladığına dair çok güzel bir kitap okuyorum: "Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları"

Kitabın girişi şöyle: "Ekonomik tetikçiler (ET'ler), yerküre üzerindeki ülkeleri trilyonlarca dolar dolandıran yüksek ücretli profesyonellerdir. Dünya Bankası, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı ve diğer yabancı "yardım" kuruluşlarından büyük şirketlerin kasalarına ve gezegenimizin doğal kaynaklarını kontrol eden birkaç varlıklı ailenin ceplerine para aktarırlar. Kullandıkları araçlar arasında sahte finansal raporlar, hileli seçimler, rüşvet, zorbalık, seks ve cinayet bulunmaktadır. Oynadıkları oyun, imparatorluklar kadar eski olmasına rağmen, günümüzdeki küreselleşme sürecinde yeni ve korkutucu bir boyuta ulaşmıştır."

İkincisi de çıkan bu kitabı kesinlikle okumanızı öneririm.