Yazılım ile donanıma zarar verebilir miyiz?

Bu konu ile kesin kanıt bulamamakla birlikte bir kaç yorum toparladım.

1) Çernobil virusu bazı anakartlarda (biosuna bağlı olarak) bios üzerinde değişiklikler yaparak anakartlar üzerindeki epromlardan birinin her iki bacağına ters voltaj gönderilmesine ve epromun yanmasına sebep oluyordu.
Pulathan Senyücel

2) Ref : http://www.justlinux.com/forum/showthread.php?t=143547
http://www.microsoft.com/athome/security/quiz/virusbasics1.mspx

A virus can damage which of the following?
Correct! D. All of the aboveAlthough it is exceedingly rare for a virus to have the ability to damage your computer's disk drive, monitor, or any other type of hardware, it can happen. More commonly, viruses target your software, the programs on your computer, and the data associated with them. Learn more about what viruses can and cannot do.


3) http://yardim.sdu.edu.tr/virusler.php
Programlarınıza bu kadar hasar veren virüsler donanıma zarar verebilir mi? Bu soruya yanıt olarak "Hayır, virüsler donanıma direkt olarak zarar vermeleri söz konusu değildir" diyebiliriz. Ancak, sabit diske mütemadiyen erişilmesi ya da ekran kartının desteklenmeyen bir konfigürasyon ile yeniden ayarlanması gibi eylemlerin gürasyon ile yeniden ayarlanması gibi eylemlerin yürütülmesine yol açan bir virüs kodu sistem üzerinde beklenmedik ve normal olmayan bir gerginliğe yol açabilir. Bu konfigürasyon değişikliklerini son zamanlarda BIOS üzerinde de başarıldığı görülmektedir. Gerçekte, donanımların virüsler yüzünden hasar görmesinin çok zor olduğu söylenebilir.

Sonuçta, görüldüğü gibi kesin birşey yok. Gerçek bir örnek bulabilirsem buraya ekleyeceğim.

Hiç yorum yok: