Ubuntu'da Sun Java Nasıl?

Diz üstü bilgisayara ubuntu kurmaya karar verdim. Elbette sürekli java ile çalıştığımdan ve Eclipse kurmadan önce Javanın kurulmuş olması gerektiğinden ilk önce Sun'ın son sürüm JDK paketini kurmam gerekti. Bu iş aslında kolay bir iş. Ancak en azından bu işle uğraşanlara kolaylık olsun diye başarıyla tamamladığım bu işi aşama aşama yazmak istedim.

  1. İlk önce şuradan son sürüm Linux JDK sürümünü indirelim. İndirdiğiniz JDK makinenize özgü olmalı. Ve mutlaka bin uzantılı çalıştırılabilir sürümü indirin. Benim makinem 32 bit olduğu için standart Linux self-extracting file (jdk-1_5_0_06-linux-i586.bin) adlı sürümü indirdim.
  2. Daha sonra fakeroot, java-package ve java-common paketlerine ihtiyacımız olacağı için kuruyoruz.

    sudo apt-get install fakeroot java-package java-common
    Bu komut java-package paketini bulamayabilir. Bunun nedeni bu paketin normal kaynaklarda değilde Ubuntu'nun multiverse adı verilen kaynaklarında olmasındandır. Bu kaynağı /etc/apt/sources.list dosyasının en altına aşağıdaki şekilde ekliyoruz:

    deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu hoary multiverse
    deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu hoary multiverse


    Ve önce kaynakları güncellemek için apt-get update ve daha sonra apt-get install java-package komutunu çalıştırdığımız zaman eğer paket kurulu değilse başarılı bir şekilde kuracaktır.
  3. Daha sonra debian paketi oluşturmak için aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz:
    fakeroot make-jpkg jdk-1_5_0_06-linux-i586.bin (Buraya indirdiğiniz dosyanın adını yazmayı unutmayın) (Not: Eğer kurulumda " No matching plugin was found." veya "dpkg-architecture: warning: Couldn't determine gcc system type, falling back to default (native compilation)" şeklinde hatalar oluşuyorsa yukarıdaki komutun başına "DEB_BUILD_GNU_TYPE=i386-linux" eklemeniz gerekecektir. Komut: DEB_BUILD_GNU_TYPE=i386-linux fakeroot make-jpkg jdk-1_5_0_06-linux-i586.bin olacaktır. Elbette burada i386-linux yerine sizin mimariye uygun olanı yapmanız gerekiyor. )
  4. Oluşturduğumuz debian paketini kurmak için aşağıdaki komutu yazarak kurulumu tamamlıyoruz:
    dpkg -i sun-j2re1.5_1.5.0+update05_i386.deb (oluşan paket ismini yazmayı unutmayın)
  5. Ve son olarak kurulum başarısını kontrol etmek için java -version yazıp çalıştırıyoruz. Eğer kurmak istediğimiz sürüm ekranda listeleniyorsa kurulum başarılı olmuş demektir. Rahatça java geliştirebiliriz.
  6. Ancak kurduğumuzdan farklı bir java sürüm bilgisiyle karşılaştık, bu durumda aşağıdaki komutu kullanarak java'nın farklı kurulu sürümlerini inceleyip default olarak hangisini kullanmak istiyorsak seçeriz:

    update-alternatives --config java
    Bu komut ekrandan bizden bir girdi bekleyecektir. O girdi bizim varsayılan java'mız olacaktır. Bu komutu javac için de kullanabilirsiniz. Orada da birden fazla alternatif varsa kullanmak istediğinizi seçebilirsiniz.
  7. Eğer yukarıda kaldırmak istediğiniz java sürümleri ile karşılaşırsanız onları kaldırmak için apt-get remove sun-jre1.4 (Burada kaldırmak istediğiniz paket adı gelecek) komutunu kullanabilirsiniz.
  8. Unutmadan bunları yapmak için root olmalısınız. 
Evet java kurulumu başarıyla tamamlandı. Şimdi geliştirme ortamının diğer elemanlarını kurmaya. Benim ilk işim Eclipse indirip kurmak olacak.

Ubuntu Debian üzerine geliştirilmiş bir dağıtım olduğundan bu komutlar Debian'da da çalışabilir.

Kaynak:http://wiki.serios.net/wiki/Ubuntu_Java_JRE/JDK_installation_with_java-package
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=76702
Daha kolay bir yöntem ve faklı alternatifler için:
https://help.ubuntu.com/community/Java

1 yorum:

T. E. Kalaycı dedi ki...

Merhaba,

8. maddede yazdığım bunları yapmak için root olmalısınız ibaresi o dosyaya erişebilmek için gerekli bir ön şart. Dosyayı değiştirebilmek için sudo gedit /etc/apt/sources.list komutu iş görecektir. Ancak bu anlatılanlar eski bir Ubuntu sürümü içindi, yeni sürümlerde Java'nın yeni sürümleri veya OpenJDK, Yazılım Merkezi veya Synaptic Paket Yöneticisinden aranarak kurulabiliyor.